Lunds universitet, Medicinska fakulteten, Inst för laboratoriemedicin

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Forskargruppen

Professor Karin Broberg leder forskargruppen Genetisk arbets- och miljömedicin på Avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Institutionen för laboratoriemedicin. Gruppens huvudsakliga fokusområde är exponering för sexvärt krom, vilket ökar risken för cancer, särskilt lungcancer. För att minimera denna risk krävs korrekt, aktuell information om sexvärt krom-exponering, dess påverkan på hälsa samt kunskap om hur arbetsplatser förstår och implementerar riskhanteringsåtgärder. Vi kommer att mäta markörer för kort- och långtidsexponering för sexvärt krom för exponerade arbetare och kontroller. Exponeringsinformationen kompletteras med känsliga markörer för tidiga biologiska effekter av sexvärt krom i form av kromosomskada, genetiska och epigenetiska förändringar, oxidativ stress, inflammation. Vi jämför även riskuppfattning på arbetsplatserna. Exponeringsdata och biologiska markörer för effekter jämförs med en dansk kohort. Projektet leder till riktlinjer för hur man idag ska arbeta säkert med sexvärt krom för att minimera exponering och risk för cancer. Här kan du läsa mer om vår pågående forskning. 

Inom forskargruppen värnar vi om en god arbetsmiljö med högt i tak och omtanke om varandra. 

Vi söker härmed en driven doktorand som ska arbeta i doktorandprojektet "Occupational exposure to hexavalent chromium (Cr(VI)) and its toxicity". Anställningen är tidsbegränsad till 4 år på heltid med önskat tillträdesdatum den 1 november 2021 eller enligt överenskommelse.

Arbetsuppgifter

Utöver att följa studieplanen för doktorandutbildningen, samt att delta i relevanta kurser för utbildningen, omfattar arbetsuppgifterna även att mäta CrVI i röda blodkroppar och i urin via masspektrometri, mäta biomarkörer för cancer, statistisk modellering av data, litteraturstudier, tolkning och sammanfattning i vetenskapliga publikationer.

Doktoranden ska aktivt delta i seminarier och andra möten av vikt samt presentera projektet på möten i enlighet med studieplan. Arbete med djurmodeller ingår inte.

Doktoranden har eget ansvar att:

  • Söka kontakt med de kollegor som bäst stöttar en diskussion kring resultaten.
  • Finna vägar för karriärsstöd.
  • Formulera, utveckla och optimera de vägar för kommunikation med handledare och kollegor som bäst främjar doktorandens arbetssätt och moment.

Kvalifikationer

För anställningen krävs:

  • Magister- eller masterutbildning inom toxikologi, biologi, genetik, molekylärbiologi, biomedicin, miljö- och hälsovetenskap, läkarutbildning eller motsvarande
  • Mycket god skriv- och läsförståelse
  • Mycket god kunskap i engelska i tal och skrift
  • Dokumenterad erfarenhet av laborativt arbete

Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper. Vi söker dig som självständig och initiativtagande samtidigt som du måste ha en väldigt bra samarbetsförmåga. Dessutom kräver arbetsuppgifterna att du är organiserad och har förmågan att prioritera dina arbetsuppgifter.

Meriterande för anställningen är:

  • Tidigare laborativ erfarenhet inom genetik eller kemi
  • Tidigare arbete med arbets- och miljömedicinska frågeställningar
  • Kunskap i statistik
  • Kunskap i svenska i tal och skrift

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Bedömningsgrund

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Villkor

Tidsbegränsad anställning fyra år enligt HF 5 kap 7§.

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du beskriver hur du uppfyller eftersökta kvalifikationer, ett CV samt examensbevis.

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2021-11-01, eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2021/2745
Kontakt
  • Karin Broberg, rekryterande chef, 046-2220000
  • Emelie Falck, personalsamordnare, 046-2221549
Publicerat 2021-08-31
Sista ansökningsdag 2021-09-14

Tillbaka till lediga jobb