Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Härmed utlyses en doktorandtjänst vid avdelningen för kärnfysik inom forskningsområdet interndosimetri och riskbedömning för arbetstagare och allmänhet efter ett oavsiktligt utsläpp av radioaktiva ämnen från European Spallation Source (ESS). ESS är en neutronbaserad forskningsanläggning som nu byggs i utkanten av Lund. Konsekvensbedömningar av ett oavsiktligt utsläpp från ESS visar att arbetstagare som är på plats och personer i närheten av ESS-anläggningen kan påverkas av intern kontaminering av särskilt alfastrålande 148Gd och gammastrålande radionuklider som 187W, 172Hf, 182Ta, inklusive radioaktiva jodisotoper som 125I. Syftet med doktorandprojektet är att undersöka vilka radiometriska mätningar som måste utföras för att förutsäga, övervaka och följa upp doserna från internexponering till arbetstagare och till allmänheten från oavsiktligt utsläppta radioaktiva partiklar från ESS strålmål. Doktorandprogrammet finansieras av Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) och kommer att handledas gemensamt av forskare vid avdelningen för kärnfysik (Lund) och medicinsk strålningsfysik (Malmö). Innehavaren av tjänsten kommer att spendera tid på båda avdelningarna.

Innehavaren av tjänsten kommer att: 

  • Karakterisera källtermen från ESS med avseende på partikelstorleksfördelning och radionuklidsammansättning. Mål: Att undersöka effekterna av varians och osäkerhet i partikelstorleksfördelningen och radionuklidsammansättningen för bedömning av inandningsdosen för arbetstagare och allmänhet. Att identifiera vilka kritiska parametrar som har störst inflytande på osäkerheten i de förutspådda interndosuppskattningarna.
  • Undersöka möjligheten för helkroppsmätning för dosuppskattning av gammastrålande radionuklider som släppts från ESS strålmål. Mål: Teoretisk optimering av de tidsramar som krävs för att kunna detektera specifika radionuklider med hjälp av direkt och indirekt helkroppsräkning med högupplösande gammaspektrometri. Ålders- och könsspecifik kvantifiering kommer också att beaktas. 
  • Undersöka genomförbarheten av interndosanalyser av alfa-, beta- och gammastrålande radionuklider med hjälp av utsöndringsprover. Mål: Teoretisk optimering av de tidsramar som krävs för kvantitativ bedömning av interndos från alfa- och gammastrålande radionuklider från ESS strålmål med urin- eller fekalbioanalys, med hjälp av nyutvecklade biokinetiska modeller från ICRP.

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:

  • avlagt examen på avancerad nivå,
  • eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå,
  • eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för forskarutbildningsämnet fysik uppfyller den som har:

  • avklarat ett självständigt arbete (t.ex. examensarbete) i relevant ämne omfattande minst 30 högskolepoäng

Den särskilda behörigheten kan också ha erhållits genom annan motsvarande utbildning, vilket prövas i varje enskilt fall. För att möjliggöra tvärvetenskapliga initiativ samt väsentliga fördjupningar inom vissa områden kan andra kvalifikationer än sökandens ämnesspecifika kompetens inom fysiktas i beaktande.

Slutligen krävs att studenten bedöms ha den förmåga som behövs för att tillgodogöra sig utbildningen.

Övriga krav

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift, är ett krav.
  • Grundläggande kunskaper i kärnfysik från kurser på grundnivå eller avancerad nivå.

Önskvärda meriter

  • Kunskap i strålningsdosimetri.

Bedömningsgrunder

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå.

Följande beaktas:

  • Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet, se Arbetsuppgifter. Dessa kan visas genom bilagda handlingar.
  • Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem. Bedömningen kan exempelvis ske utifrån examensarbetet och en diskussion kring detta vid en eventuell intervju.
  • Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  • Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t.ex. yrkeserfarenhet.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, framåtanda, självständighet och personlig lämplighet, samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Villkor

Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Ansökningsförfarande

Ansökan ska skrivas på svenska eller engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande, en kopia av examensarbete eller motsvarande alternativt en sammanfattning i fall arbetet inte är avslutat, samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde snarast möjligt
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2021/3501
Kontakt
  • Kristina Stenström , 046-2227643, kristina.stenstrom@nuclear.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
Publicerat 2021-11-19
Sista ansökningsdag 2021-12-19

Tillbaka till lediga jobb