Lunds universitet, Institutionen för translationell medicin

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Forskargruppen

Forskargruppen för thoraxkirurgi-bioinformatik driver flera stora nationella och internationella projekt vilka fokuserar på att öka förståelsen för utvecklingen av kronisk avstötning efter hjärttransplantation och vilka immunologiska och icke-immunologiska faktorer som har en avgörande betydelse. Målet är att minska risken för avstötning genom individuellt anpassad behandling. Gruppen använder artificiell intelligens (AI) för analys och modellering. Gruppen publicerar i ledande tidskrifter såsom JACC, Journal of Heart and Lung Transplantation and European heart journal. Enheten leds av universitetslektor Johan Nilsson och består av biträdande forskare och flera doktorander. Gruppen är placerad på BMC i Lund, men tillhör institutionen för translationell medicin, Malmö.

Vi är nu i behov av att utöka vår enhet med en skicklig, ambitiös och motiverad postdoktor. Därför söker vi efter en talangfull biostatistiker/bioinformatiker med kunskaper inom maskininlärning. Anställningen är på heltid under tre år enligt centralt avtal om tidsbegränsad anställning för postdoktor. Önskat tillträdesdatum är den 1 februari 2022, eller enligt överenskommelse.

 

Arbetsuppgifter

Du kommer att arbeta inom ett projekt som syftar till att förstå̊ hur olika riskfaktorer hos mottagare och donator påverkar utfallet efter en hjärttransplantation. Du kommer ansvara för uppbyggnaden av infrastruktur (linux server med GPU) för att kunna analysera materialet. I arbetet ingår även att delta i forskargruppens dagliga arbete, insamling av patient data, hjälpa till med handledningen av doktorander och studenter, samt arbeta med att producera material till forskningspublikationer.

 

Kvalifikationer

Med postdoktor avses en arbetstagare som avlagt doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, och som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter.

Vid anställning som postdoktor gäller följande bedömningsgrund:

  • god förmåga att utveckla och genomföra forskning av god kvalitet samt pedagogisk förmåga.

 

Vid anställning som postdoktor beaktas främst den vetenskapliga förmågan och som sökande ska du ha en gedigen bakgrund inom åtminstone ett av följande områden:

  • Biostatistisk och bioinformatik, med erfarenhet av att kombinera multiomics dataset inklusive array- och sekvensdata för genuttryck, DNA-metylering, metabolomics och ”in silico functional annotation”.
  • Maskininlärning, med erfarenhet av deep learning, gärna inom biostatistik.
  • Erfarenhet av överlevnadsanalys, interaktionsmodellering och prediktionsanalyser.

 I övrigt görs bedömningen med utgångspunkt i följande krav för anställningen:

  • Doktorsexamen inom biostatistisk, bioinformatik, medicin eller datorvetenskap
  • goda skriftliga färdigheter i engelska
  • Erfarenhet att använda Shell script, R och Stata samt kunskap om andra programmeringsspråk som Python och/eller Perl
  • Erfarenhet av att arbeta i Linux och/eller MacOS miljö
  • Erfarenhet av att skriva och kommunicera vetenskap
  • God förmåga till självständigt arbete

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Utöver god samarbetsförmåga, eget driv, social kompetens och kommunikationsförmåga är det viktigt att du har känner entusiasm för att arbeta med att ge analystiskt stöd till pågående projekt samt är intresserad av att vara delaktig i ett dynamiskt och kreativt team.  

 

Meriterande för anställningen är:

  • Bevisad förmåga att arbeta med snäva tidsfrister
  • Erfarenhet av att sköta och organisera datorlab, labböcker och protokoll och ha en god organisatorisk förmåga
  • Erfarenhet av att handleda/undervisa studenter
  • Vana av att samarbeta med internationella samarbetspartners

Kunskap om epidemiologiska metoder och kardiometabolisk sjukdom är starkt meriterande, men inte en nödvändighet.

 

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du beskriver hur du uppfyller eftersökta kvalifikationer, ett CV samt examensbevis.




Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-02-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Malmö
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2021/4007
Kontakt
  • Johan Nilsson, +46 76 887 01 28
  • Sara Tvermoes, +46 40 39 10 54
Publicerat 2021-12-07
Sista ansökningsdag 2022-01-10

Tillbaka till lediga jobb