Lunds universitet, Medicinska fakulteten, Kliniska vetenskaper Malmö

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Forskargruppen

Tjänsten är placerad inom forskargruppen för epigenetik och diabetes på Lund universitets diabetes center (LUDC), vilket är en världsledande forskningsmiljö finansierat med av stöd från Strategic Research Foundation (SSF) och Vetenskapsrådet (EXODIAB; Excellence of Diabetes Research in Sweden). Du kan läsa mer om forskargruppen här samt om LUDC här.

Inom forskargruppen värnar vi om en god arbetsmiljö med respekt och omtanke i våra relationer med varandra, och strävar efter en arbetsplats som upplevs som utvecklande och stimulerande för alla medarbetare. Vi arbetar ständigt för att skapa förutsättningar för arbetsglädje, utveckling och delaktighet för alla medarbetare. Vi värnar både om den fysiska säkerheten och psykosociala arbetsmiljön.

Vi söker härmed en bioinformatiker. Anställningen är på heltid och gäller tillsvidare med en eventuell provanställning på sex månader.  Önskat tillträdesdatum 2022-03-01 eller enligt överenskommelse. 

Arbetsuppgifter

Som bioinformatiker inom forskargruppen ansvar du för bioinformatisk utveckling och analys av experimentella globala data som genereras i gruppen. I dina arbetsuppgifter ingår huvudsakligen programmering, hantering av stora datamängder och utveckling av bioinformatiska analyser.

Arbetsuppgifterna omfattar att identifiera och utveckla nya genetiska och epigenetiska biomarkörer med klinisk relevans som förutspår huruvida vissa diabetespatienter svarar sämre på en viss behandling samt huruvida de har ökad risk att utveckla diabeteskomplikationer. De omfattar även att utveckla bioinformatiska verktyg för analys av samt att analysera GWAS data, “whole genome bisulfite sequencing” data, “Cut and run” data, “RNA-seq” data, “single cell RNA-seq” data samt “Cut and tag” data. Tjänsten omfattar statistiska och bioiformatiska analyser av humana epigenetiska och genetiska data samt identifiera optimala sub-cohorter för analys genom att använda kliniska data från databaser. Utvald kandidat kommer även genomföra valideringsanalyser av genetiska och epigenetiska resultet. Det ingår även att presentera och sammanställa resultat samt skriva manuskript och ansökningar.

Även andra förekommande arbetsuppgifter inom forskargruppen kan bli aktuella.


Kvalifikationer

Krav:

  • Doktorsexamen inom relevant område.
  • God kunskap inom forskning av typ 2 diabetes, kardiovaskulärsjukdom, epigenetik och genetik.
  • Gedigen kunskap inom programmering, matematik, bioinformatik och statistik.

Personliga egenskaper:

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet. Med detta avses god förmåga att samarbeta med andra forskare. God förmåga att kunna arbeta självständigt samt god pedagogisk förmåga att handleda andra forskare inom tjänstens område.

Meriterande:

  • Erfarenhet av bioinformatisk och statistisk analysis av global DNA metylerings (både Illumina array data samt whole genome bisulfite seqencing data) samt RNA-seq data.
  • Erfarenhet av analys av data relaterad till metformin respons och typ 2 diabetes subtyper.
  • God kunskap i engelska i skrift och tal samt erfarenhet av att skriva och publicera manuskript.
  • Erfarenhet av Snakemake och R-programmering.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.


 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-03-01 eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Malmö
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/259
Kontakt
  • Charlotte Ling, forskargruppschef,, charlotte.ling@med.lu.se, 040 39 12 13
  • Anton Lagerbäck, personalsamordnare,, anton.lagerback@med.lu.se, 040-39 19 04
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2022-02-14
Sista ansökningsdag 2022-02-28

Tillbaka till lediga jobb