Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Forskargruppen

Arbetet i Glia-Immune Interactions-laboratoriet är centrerat kring glia-lymfatiska (glymfatiska) systemet, vilket är ett rengöringssystem för lösta ämnen och proteiner i hjärnan, och dess roll i CNS-sjukdomar. Störning av systemet vid sjukdom och åldrande kan öka benägenheten för utveckling av neurodegenerativa sjukdomar, eller kan förvärra patologi i neurodegenerativa sjukdomar.

Målet med arbetet i vårt laboratorium är att få en djupare förståelse för det glymfatiska systemet samt dess roll i neurodegenerativa sjukdomar. Labbet använder sig av djurmodeller för sjukdomar och in vivo-avbildningar för att studera det glymfatiska systemet i hälsa och sjukdom. Forskningen är mycket translationell och använder modeller som är relevanta för mänskliga sjukdomar.

Gruppledaren, Dr Iben Lundgaard, leder sitt labb i framkant inom glymfatisk forskning och är mottagare av flertalet anslag, bland annat Wallenberg startpaket (15 MSEK), startpaket från Vetenskapsrådet (6 MSEK) och Swedish Foundation Starting Grant (18 MSEK) från Olle Engkvists Stiftelse. Lundgaardlaboratoriet har starka band med utmärkande och framstående samarbetspartner i Lund, Köpenhamn och USA.

Verksamheten är lokaliserad på Biomedicinskt centrum i Lund. Inom forskargruppen värnar vi om en god arbetsmiljö med respekt och omtanke i våra relationer med varandra. Vi arbetar ständigt för att skapa förutsättningar för arbetsglädje, utveckling och delaktighet för samtliga gruppmedlemmar. Gruppen är internationell och tar regelbundet emot gästforskare samt mastersstudenter.

Vi söker härmed en driven person för rollen som biträdande forskare inom neurovetenskap för forskning på det glymfatiska systemet. Anställningen är en visstidsanställning 11 månader på heltid. Önskat tillträdesdatum är 2022-05-01 eller enligt överenskommelse.

Kvalifikationer
För anställningen krävs:

• Godkänd doktorsavhandling
• Akademisk bakgrund inom neurovetenskap
• Erfarenhet av in vivo arbete med djurmodeller (i huvudsak gnagare)
• Utmärkt kommunikationsförmåga på engelska
• Ingående kännedom om det beskrivna forskningsområdet

Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper. Arbetsuppgifterna kräver att du tar ansvar för din egen utveckling och inlärning av nya tekniker och kunskaper för att driva projekten framåt. Du förväntas regelbundet att presentera dina projekt och resultat inför forskningsgruppen.

Meriterande för anställningen är:

  • En stark och relevant publikationslista
  • Utbildad läkare inom neurologi

Forskningserfarenhet direkt relaterat till det glymfatiska systemet anses särskilt meriterande

Ansökan

Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du beskriver hur du uppfyller eftersökta kvalifikationer, ett CV samt examensbevis.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2023-03-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 220501
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/438
Kontakt
  • Iben Lundgaard, 046-2220000
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2022-02-14
Sista ansökningsdag 2022-02-28

Tillbaka till lediga jobb