Lunds universitet, Juridiska fakulteten, Juridiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Lunds universitet är ett fullskaligt och forskningsintensivt universitet, och ingår som enda svenska universitet i de starka internationella nätverken League of European Research Universities (LERU) och Universitas 21 (U21). Lunds universitet har partneruniversitet i närmare 70 länder, och attraherar flest internationella studenter av alla svenska universitet.

Juridiska fakulteten kännetecknas av internationalisering, sammanflätning av utbildning och forskning, tvärvetenskap samt nära och gränsöverskridande samverkan med det omgivande samhället. Fakultetens forskningsmiljö och utbildning på forskarnivå präglas av internationalisering, och vid sidan av juristprogrammet erbjuds också flera internationella masterprogram.

Lunds universitet och den Juridiska fakulteten erbjuder en utvecklande och inkluderande arbetsmiljö i den bredare dynamiska vetenskaps- och innovationsregion som Öresundsregionen utgör.

Ämne

Civilrätt, med inriktning mot förmögenhetsrätt.

Ämnesbeskrivning 

Civilrätten består av rättsnormer som reglerar förhållanden mellan privata rättssubjekt och sådana rättsförhållanden mellan offentliga och privata rättssubjekt som grundar sig på frivilliga rättshandlingar. 

Förmögenhetsrätten utgör en central del av civilrätten. Till förmögenhetsrätt räknas exempelvis avtalsrätt, kontraktsrätt, skadestånds- och försäkringsrätt, fastighetsrätt samt konsumenträtt. Ämnet begränsar sig i stort till att avse i Sverige gällande rätt, vare sig denna har ett nationellt, nordiskt, europeiskt eller ett vidare internationellt ursprung.

För vissa civilrättsliga förhållanden, till exempel byggnads- och anläggningsentreprenader, saknas lagstiftning. Man får då i stället tillämpa allmänna rättsprinciper med ledning av rättspraxis och analogisk tillämpning av regler från närliggande rättsområden.  Ämnet begränsar sig i stort till att avse i Sverige gällande rätt, vare sig denna har ett nationellt, nordiskt, europeiskt eller ett vidare internationellt ursprung.

Arbetsuppgifter 

Anställningen som biträdande universitetslektor är en anställning som ska ge möjlighet till pedagogisk och vetenskaplig meritering inom civilrättens område.  Anställningen ska till väsentlig del ge utrymme för meritering inom forskning, och den huvudsakliga arbetsuppgiften är att bedriva forskning av hög kvalitet. Forskningen ska resultera i nationella och internationella publikationer, och den biträdande lektorn ska också formulera forskningsansökningar om externa medel.  

I arbetsuppgifterna ingår även att undervisa på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå samt inom ramen för fakultetens distans- och uppdragsutbildningar Arbetsuppgifterna omfattar ett särskilt ansvar för undervisning i ämnet förmögenhetsrätt, särskilt svensk förmögenhetsrätt. 

I arbetsuppgifterna ingår vidare att genom undervisning, handledning och samarbete med lärare, forskare, doktorander och studenter samt samverkan med det omgivande samhället vidmakthålla och vidareutveckla en stimulerande forsknings- och utbildningsmiljö samt bidra till fakultetens övriga verksamhet. Fakultetens forskare och lärare förväntas bidra till en levande forskningsmiljö och fakultetens övriga verksamhet och i huvudsak bedriva arbetet på arbetsplatsen.

Till arbetsuppgifterna hör också att delta i ett tvärvetenskapligt samarbete med forskare från andra fakulteter inom LU (LTH, IIIEE och EHL) inom ramen för ett projekt om hållbarhet och cirkularitet inom byggbranschen. 

Bakgrunden till detta tematiska projekt som initierats av LU är följande. Byggbranschens klimatpåverkan, resursförbrukning och avfallsgenerering står idag för 25-35 procent av Europas avfall. Resurseffektiviteten inom branschen är låg och de råvaror som används tillvaratas bara i begränsad omfattning. Möjligheterna att begränsa förbrukning av naturresurser genom återbruk, där både resurser och inbyggd energi bevaras, utnyttjas i ringa utsträckning. Det finns en betydande potential om återbruket kan ökas och en ökad cirkularitet kan uppnås. 

Inom ramen för anställningen bereds möjlighet till högskolepedagogisk utbildning motsvarande minst fem veckor. 

Behörighet 

Behörig att anställas som biträdande universitetslektor är den som avlagt juris doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en juris doktorsexamen eller har uppnått motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst bör den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst fem år innan tiden för ansökan av anställningen som biträdande lektor har gått ut.

Även den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande kompetens tidigare kan komma ifråga om det finns särskilda skäl. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller andra liknande omständigheter.

För biträdande universitetslektor gäller som allmänt behörighetskrav att vara lämplig för och ha den förmåga i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna i den aktuella anställningen.

Bedömningsgrunder 

Vid anställning som biträdande universitetslektor ska följande bedömningsgrunder gälla:

  • God förmåga att utveckla och genomföra forskning av hög kvalitet samt pedagogisk förmåga. Vid anställning som biträdande universitetslektor ska beaktas såväl vetenskaplig som pedagogisk förmåga. Störst vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga.

Särskild vikt ska fästas vid:

  • Goda ämneskunskaper i svensk avtals- och kontraktsrätt och de principer för tolkning och tillämpning som gäller för denna
  • God förmåga till tvärvetenskapligt samarbete med andra institutioner
  • God kännedom om och förmåga till samverkan med aktörer inom byggbranschen.

Vikt kommer också att fästas vid:

  • Anläggandet av ett svenskt, nordiskt och EU-rättsligt perspektiv i forskningen
  • Dokumenterade forsknings- och undervisningserfarenheter, exempelvis i form av publikationer, och konferenspresentationer. 

Villkor 

Anställningen är tidsbegränsad till maximalt fyra (4) år och avser heltid. Anställningen tidsbegränsas enligt 4 kap. 12 a § högskoleförordningen.

Befordran till universitetslektor 

En biträdande universitetslektors arbete och meritering utvärderas efter halva anställningstiden. Den anställde erhåller då anvisningar om vilka områden vederbörande behöver utvecklas för att kunna befordras till universitetslektor med anställning tills vidare.

En biträdande universitetslektor ska efter ansökan befordras till en anställning tills vidare som universitetslektor om han eller hon har behörighet för sådan anställning och dessutom bedöms lämplig vid en prövning enligt de behörighetskrav och bedömningsgrunder som framgår nedan. En biträdande universitetslektor kan endast ansöka om befordran vid ett tillfälle.

Ansökan ska inges till juridiska fakulteten senast efter 3 år och 6 månaders anställningstid.

Behörighet för universitetslektor 

Behörig att anställas som universitetslektor är den som dels har visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt juris doktorsexamen eller utländsk doktorsexamen som bedöms motsvara en juris doktorsexamen eller har uppnått motsvarande vetenskaplig kompetens eller någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.

För universitetslektor gäller som allmänt behörighetskrav att vara lämplig för och ha den förmågan i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna i den aktuella anställningen.

Enligt Lunds universitets anställningsordning måste den sökande ha genomgått högskolepedagogisk utbildning om minst fem veckor eller på annat sätt ha inhämtat motsvarande kunskaper för att vara behörig. Om det finns särskilda skäl kan den som inte har högskolepedagogisk utbildning om minst fem veckor ändå anses vara behörig.

Bedömningsgrunder för universitetslektor 

Vid befordran till universitetslektor ska följande utgöra grund för bedömning:

  • Den övergripande bedömningsgrunden är att den sökande ska visa en stark progression under anställningstiden som biträdande universitetslektor i förmågan att bedriva forskning samt progression i förmågan att bedriva undervisning. Bedömningen av progressionen relateras bland annat till den beskrivning av den planerade forskningsverksamheten (inklusive tids- och publikationsplan) och forskningsambitionerna som den sökande ingivit i samband med sin ansökan till det aktuella biträdande universitetslektoratet
  • God nationell och internationell nivå som forskare, där kravet på internationell meritering ska bedömas med hänsyn till ämnets karaktär och tradition
  • God pedagogisk förmåga, vilket innebär god förmåga att bedriva, utveckla och leda undervisning och annan pedagogisk verksamhet på olika nivåer och med varierande undervisningsmetoder
  • Förmåga att delta i handledning av doktorander i studier till doktorsexamen
  • Förmåga att samverka med det omgivande samhället och att informera om sin verksamhet
  • Förmåga i övrigt att leda och utveckla verksamhet, såsom erfarenhet från administrativa och ledarskapsuppdrag
  • Förmåga att undervisa på svenska eller annat skandinaviskt språk och engelska på juristprogrammet är ett krav

Vikt kommer också att fästas vid:

  • Dokumenterad förmåga att formulera forskningsansökningar om externa medel
  • Dokumenterade internationella forskningserfarenheter, exempelvis i form av publikationer, forskningsvistelser i utlandet, forskningssamarbeten och konferenspresentationer
  • Bred ämnesmässig kompetens

Anvisningar för ansökan 

Ansökan sker elektroniskt via Lunds universitets sökandeportal. Kompletteringar i form av inbundna publikationer eller motsvarande skickas i tre (3) exemplar till:

Juridiska fakulteten vid Lunds universitet

att: Jenny Lindskog

Box 207

221 00 Lund

Ansökan ska vara på svenska, danska, norska eller engelska och ska innehålla följande:

  • Personligt brev
  • Meritförteckning med bilagor (max 10 sidor bilagor)
  • Fullständig publikationslista
  • Förteckning över doktorsavhandlingen och de övriga tre vetenskapliga arbeten som sökanden önskar åberopa. Ange DOI-kod för varje publikation om sådan finns
  • De vetenskapliga arbetena
  • Beskrivning av den planerade forskningsverksamheten (inklusive tids- och publikationsplan) och forskningsambitionerna (max 5 sidor)
  • Kortfattad redogörelse för pedagogiska meriter (såsom sammanfattning av den pedagogiska verksamheten, kort pedagogisk självreflektion, pedagogisk meritförteckning (max 3 sidor))
  • Övriga handlingar som sökanden önskar åberopa

De handlingar som inkommer eller upprättas med anledning av denna ledigförklarade anställning (såsom ansökningar, sakkunnigutlåtanden och protokoll) som huvudregel är allmänna och därmed offentliga. Detta innebär att handlingarna får (med undantag för sekretessbelagda handlingar) läsas av den som så begär det.

Villkor 

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-05-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/2511
Kontakt
  • Jenny Lindskog, HR-chef, +46462221004
  • Ulf Maunsbach, prefekt , +46462221120
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-2229364
Publicerat 2022-09-14
Sista ansökningsdag 2022-11-09

Tillbaka till lediga jobb