Lunds universitet, Medicinska fakulteten, Institutionen för translationell medicin

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen
Gruppen för systemvirologi är placerad vid institutionen för translationell medicin och leds av docent Joakim Esbjörnsson. Gruppen använder olika bioinformatiska och phylogenetiska metoder för att kombinera genetiska, kliniska och epidemiologiska data för att förklara hur virus evolverar och anpassar sig till nya miljöer – såväl på populationsnivå som i enskilda individer. Dessutom används olika experimentella modellsystem för att detaljstudera hur virus-värdinteraktioner reglerar sjukdomsprogression. Forskningen är därför ofta baserad på komplex och mångfacetterad (ofta longitudinellt insamlad) data som kräver avancerad biostatistik och modellering. Dessutom utvärderas identifierade nyckelmarkörer och regulatorer för sjukdomsprogression, och deras potential som behandlings- eller vaccinmål, funktionellt i olika humana cell- och vävnadsmodellsystem.

Här kan du läsa mer om vår spännande forskning: www.virology.lu.se.

Inom forskargruppen värnar vi om en god arbetsmiljö med respekt och omtanke i våra relationer med varandra. Vi strävar efter en arbetsplats som upplevs som utvecklande och stimulerande för alla medarbetare, och vi arbetar ständigt för att skapa förutsättningar för arbetsglädje, utveckling och delaktighet för alla medarbetare. Vi värnar både om den fysiska säkerheten och psykosociala arbetsmiljön.

Vi erbjuder
Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension.

Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd vid Lunds universitet, Jobba hos oss.

Arbetsuppgifter och ansvarsområden
Analys av HIV-1 virusevolution och selektion, samt hur virus anpassning till värden associerar med acute retroviral syndrome och cytokin/kemokin-uttryck. Detta görs genom s.k. Bayesiansk fylogeni och fylodynamik (state-of-the-art), samt avancerad biostatistik i form av multidimensional scaling och klusteranalys. Först krävs dock bearbetning av rådata, bl.a. genom djuplodande analys av förekomst av olika rekombinanta varianter av HIV-1 (vilka måste sorteras bort innan fylogenetisk analys kan göras eftersom de bryter mot de evolutionära antaganden som görs vid urval av passande substitutionsmodell). Fylogenetisk och bioinformatisk analys av data sammanställs i rapporter och slutligen genom författande av manuskript som skickas in till vetenskapliga tidskrifter för granskning och publicering. Under anställningsperioden förväntas även aktivt deltagande i gruppmöten och projektpresentationer (detta inkluderar även egna presentationer).

Kvalifikationer 
För anställningen krävs:

  • Doktorsexamen.
  • Erfarenhet av relevant evolutionsbiologi (främst virusevolution och selektionsprocesser), immunologi (främst medfött immunsvar), och fylogenetisk sekvensanalys (hantering och analys av sekvensdataset insamlade från longitudinella provserier).
  • Kunskap om virus-värd-interaktioner och hur dessa relaterar till sjukdomsutveckling. 
  • Goda kunskaper i engelska (både muntlig och skriftlig). 
  • Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper. Arbetsuppgifterna kräver att du är självständig, driven, och samarbetsvillig.

Meriterande för anställningen är:

  • Publikationer i välrenommerade tidskrifter inom ämnet virologi.

Övrigt
Anställningen är en särskild visstidsanställning (SÄVA) under fyra månader med tillträde snarast eller enligt överenskommelse. 

Instruktioner för ansökan
Du söker anställningen via Lund universitets rekryteringssystem Varbi.
Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du beskriver hur du uppfyller de eftersökta
kvalifikationerna, ett CV samt examensbevis.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/2965
Kontakt
  • Sarah Quist, personalsamordnare, +4640391055
  • Joakim Esbjörnsson, rekryterande chef, joakim.esbjornsson@med.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-2229364
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2022-09-14
Sista ansökningsdag 2022-09-28

Tillbaka till lediga jobb