Lunds universitet, UB, Avd Bevarande och Digitalisering

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Under våren 2022 genomförde Universitetsbiblioteket en större omorganisation och delades upp i sex nya avdelningar. Den nya avdelningen Bevarande och digitalisering ansvarar för bibliotekets bevarande- och digitaliseringsverksamhet och fysiskt tillgängliggörande. Avdelningen har idag ca. 17 medarbetare med flera olika personalkategorier som alla arbetar nära de fysiska samlingarna: konservator, bokbindare, digitaliseringssamordnare, fotograf, bildtekniker, grafisk formgivare, bibliotekarier och biblioteksassistenter.   

Den nya avdelningen Bevarande och digitalisering står inför en spännande framtid. Universitetsbibliotekets bevarandearbete är centralt för bibliotekets verksamhet och vi har ett lagstadgat bevarandeansvar för de omfattande fysiska samlingarna av olika karaktär. Biblioteket deltar i flera olika nationella och internationella samarbeten och bedriver övergripande projekt i vilka bevarandet spelar en stor roll. Ökat tryck på det preventiva bevarandearbetet, bland annat till följd av nya avdelningsuppdrag samt en ny digitaliseringsstrategi, medför att bevaranderesurserna måste utökas. Vi söker nu förstärkning till vår personalstyrka i form av en engagerad och erfaren konservator som är väl förtrogen med preventivt bevarandearbete på bred front.

Vi erbjuder
Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Vi har även ett flextidsavtal som skapar goda förutsättningar för balans mellan arbete och fritid.

Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd vid Lunds universitet Jobba hos oss

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Du kommer att ta en aktiv del i omvärldsbevakningen och bedriva fördjupad kunskapsinhämtning inom ansvarsområdet och du kommer att bistå med din kännedom i projekt och översyner.

Du kommer att utarbeta rutiner och riktlinjer för vår förebyggande samlingsvård och fungera som en rådgivande funktion vad gäller bevarande och materialkunskap. Vidare kommer du att hålla i internutbildningar i hantering och restvärdesräddning samt representera vårt bevarandearbete utåt mot externa institutioner och studenter.

Tillsammans med övrig bevarandepersonal kommer du att ansvara för samordnad skadedjurskontroll (IPM), klimat, ljus, katastrofplanering, restvärdesräddning, säkerhetsarbete i förhållande till bevarandeuppdraget, magasinsplaneringar, analysarbete, metodutveckling, handläggning av utlånsärenden, tillståndsbedömningar inför digitalisering, utlån och utställningar samt praktiskt utställningsarbete. Under 2023 kommer bibliotekets publika utrymme att byggas om, bl.a. med en helt ny utställningslokal, och i detta planeringsarbete kommer också din expertis att spela en roll.

Kvalifikationer 

Krav för anställningen är:
Examen från konservatorutbildning på bachelornivå (BSc) eller motsvarande som arbetsgivaren bedömer likvärdig. Det är ett absolut krav att du har minst ett par års arbetslivserfarenhet av preventivt bevarandearbete.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet. För att lyckas i rollen ska du ha samarbetsförmåga, vara självgående och initiativtagande. Bevarandearbetet har många beröringspunkter med bibliotekets övriga avdelningar och det är viktigt att du har lätt för att samarbeta med andra medarbetare.

Personliga egenskaper som vi ser som nödvändiga i den här tjänsten är att vara noggrann, strukturerad och ansvarstagande. Inte sällan bedrivs det parallella projekt i verksamheten, varför det ställer krav på att du är säker i din roll och har en väl utvecklad förmåga att självständigt kunna planera, prioritera och utföra arbete av hög kvalitet och driva ditt arbete framåt inom givna tidsramar.

Kuriruppdrag och andra resor i tjänsten kommer att förekomma, vilket gör att du måste kunna vara bortrest under kortare och längre perioder. Som kurir har du har ett professionellt sätt och är trygg i din roll i kontakten med lånande institution.

Ditt arbete innehåller skriftlig dokumentation och du kommer att förmedla det i nationella och internationella sammanhang. Det är därför viktigt att du är bra på att kommunicera och nätverka och du behöver kunna uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska och engelska. Du är väl förtrogen med att arbeta i excel.

Meriterande för anställningen är:
Examen från konservatorutbildning på masternivå (MSc) eller motsvarande som arbetsgivaren bedömer likvärdig. Erfarenhet av bevarandearbete från bibliotek eller arkiv. Erfarenhet av organiskt material såsom papper, fotografiskt och/eller bundet material. Arbete på våra olika depåer gör att körkort är önskvärt.

Övrigt
Anställningen är tillsvidare med omfattningen 100 procent med tillträde 2022-12-01 eller enligt överenskommelse.

Provanställning kan komma att tillämpas.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.


 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-12-01 eller efter överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/3011
Kontakt
  • Kathleen Mühlen Axelsson, 0462229093
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-2229364
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2022-09-13
Sista ansökningsdag 2022-10-23

Tillbaka till lediga jobb