Lunds universitet, Juridiska fakulteten,

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Lunds universitet är ett fullskaligt och forskningsintensivt universitet, och ingår som enda svenska universitet i de starka internationella nätverken League of European Research Universities (LERU) och Universitas 21 (U21). Lunds universitet har partneruniversitet i närmare 70 länder, och attraherar flest internationella studenter av alla svenska universitet

Juridiska fakulteten kännetecknas av internationalisering, sammanflätning av utbildning och forskning, tvärvetenskap samt nära och gränsöverskridande samverkan med det omgivande samhället. Fakultetens forskningsmiljö och utbildning på forskarnivå präglas av internationalisering, och vid sidan av juristprogrammet erbjuds också flera internationella mastersprogram.

Lunds universitet och den Juridiska fakulteten erbjuder en utvecklande och inkluderande arbetsmiljö i den bredare dynamiska vetenskaps- och innovationsregion som Öresundsregionen utgör.

Fakulteten utlyser en anställning som postdoktor i Quantum Law – projektet.

Ämne

Allmän rättslära eller folkrätt med särskild inriktning mot Quantum Computing

Ämnesbeskrivning

Juridiska fakulteten utlyser en anställning som postdoktor inom forskningsprojektet QSHIFT: Decision-making in the age of Quantum Computing. QSHIFT är en tvärvetenskaplig forskargrupp med hemvist i Berlin (Neuroscience, Charité), Copenhagen (Law), St. Gallen (Media & Communication) och Lund (Juridik). Forskargruppens mål är att utforska kvantdatorers kulturella, sociala och juridiska betydelse för mänskligt beslutsfattande. Gruppens aktiviteter i Lund koordineras av Dr. Valentin Jeutner. Det treåriga projektet finansieras av FORTE / CHANSE.

Forskargruppen i Lund utforskar kvantdatorers rättsliga betydelse för mänskligt beslutsfattande. Den övergripande forskningsfrågan är om tillgången till information och teknologi påverkar människors förmåga att fatta självständiga beslut på ett rättsligt relevant sätt. Specifika frågor av relevans inom den kvantteknologiska kontexten inkluderar exempelvis om mänskliga beslutsfattare i kristider (t.ex. krig, pandemi, naturkatastrofer) har en skyldighet att förlita sig på rekommendationer genererade av kvantmodeller; om framväxandet av högteknologiska lösningar som kvantdatorer underminerar vanliga människors förmåga att fatta autonoma beslut; om existerande rättsliga normer för beslutsfattande även kan appliceras på kvantteknologi; om rättslig analys gällande hur AI påverkar mänskliga beslutsfattares beslutsprocesser kan appliceras på kvantteknologi.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna består i huvudsak av forskning men även undervisning upp till 20 procent av arbetstiden samt samverkan med det omgivande samhället ingår.

Postdoktorn ska bedriva självständig forskning inom det brett konstruerade vetenskapliga fälten allmän rättslära eller folkrätt med särskild inriktning mot kvantteknologi. I ljuset av det övergripande temat för QSHIFT är forskningsplaner som rör kopplingen mellan mänskligt beslutsfattande och framväxande kvantteknologi från rättsteoretiskt eller folkrättsligt perspektiv av särskilt intresse.

Postdoktorn förväntas bidra i koordineringen av projektets forskningsaktiviteter i Lund och att interagera med projektets tre samarbetspartners i Schweiz, Danmark och Tyskland.

Fakultetens forskare och lärare förväntas bidra till en levande forskningsmiljö och fakultetens övriga verksamhet och i huvudsak bedriva arbetet på arbetsplatsen.

Inom ramen för anställningen bereds möjlighet till högskolepedagogisk utbildning motsvarande minst tre veckor.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt en juris doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en juris doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast tre vardagar efter ansökningstidens utgång. För anställning som postdoktor ska främst den komma ifråga som avlagt doktorsexamen för högst tre år sedan före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag

För postdoktor gäller som allmänt behörighetskrav att vara lämplig för och ha den förmåga i övrigt som behövs för att väl fullgöra arbetsuppgifterna i den aktuella anställningen.

Bedömningsgrunder

 Bedömningsgrunder vid anställning som postdoktor i QSHIFT-projektet är god förmåga att utveckla och genomföra forskning av god kvalitet inom det brett konstruerade vetenskapliga fälten allmän rättslära eller folkrätt med särskild inriktning mot kvantteknologi. Vid anställning som postdoktor ska främst beaktas vetenskaplig förmåga.

Särskild vikt kommer att fästas vid tidigare erfarenhet av forskning gällande rättsliga frågor kopplade till mänskligt beslutsfattande.

Särskild vikt kommer att fästas vid åberopad forskningsplan för anställningen.

Inom ramen för det aktuella projektet sker arbete inom en liten grupp rättsvetenskapliga forskare i Lund och som postdoktor förväntas du vara en del av detta samarbete. Vikt kommer därför även att fästas vid god samarbetsförmåga samt förmåga att visa nyfikenhet och öppenhet för aktiva samarbeten med projektets partners inom olika forskningsområden.

Ansökningsprocess

Ansökan ska innehålla följande:

  • personligt brev
  • kortfattad curriculum vitae (CV)
  • fullständig publikationslista
  • kopia på doktorsexamensbevis
  • intyg från andra erfarenheter och kompetenser som är relevanta för anställningen
  • plan över forskningsprojekt (inklusive publikationsplan) som sökande önskar arbeta med under tiden som postdoktor (högst fem sidor). Planen ska skrivas på engelska språket eller svenska, danska eller norska språket.
  • förteckning över doktorsavhandlingen och de övriga två vetenskapliga arbeten som sökanden önskar åberopa
  • de åberopade vetenskapliga arbetena
  • kortfattad redogörelse för pedagogiska meriter

Vänligen notera att de handlingar som inkommer eller upprättas med anledning av denna ledigförklarade anställning (såsom ansökningar, sakkunnigutlåtanden och protokoll) som huvudregel är allmänna och därmed offentliga. Detta innebär att handlingarna får (med undantag för sekretessbelagda handlingar) läsas av den som så begär det.

Varaktighet

Tidsbegränsad anställning, tre år. Anställningen får förlängas om det finns särskilda skäl

Villkor

Anställningen regleras av ett kollektivavtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”, mellan arbetsmarknadens parter daterat 2021-11-19 (Arbetsgivarverket, OFR:s och Saco-S ).

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-02-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/3014
Kontakt
  • Valentin Jeutner, docent, +46462221118
  • Jenny Lindskog, HR-chef, +46462221004
Facklig företrädare
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-2229364
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
Publicerat 2022-09-14
Sista ansökningsdag 2022-11-09

Tillbaka till lediga jobb