Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, Biologiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Särskild ämnesbeskrivning
Bland insekter sticker bin ut som expertnavigatörer och använder sofistikerade strategier för att återvända till sitt bo efter invecklade och långa födosöksutflykter. En sådan strategi är vägintegration (path integration), som ofta används i samband med visuell ruttnavigering och kan vara en grund för kognitiva kartor. Medan den neurala grunden för navigeringsbeteende blir alltmer upplyst, finns de flesta data om neurala kretsar hos fruktflugan, vars navigeringsförmåga inte är lika avancerad som bins.

Efter att ha erhållit stora mängder connectomics-data om neurala kretsar i insektshjärnans navigationscentrum över flera modellarter, har vi identifierat en krets som verkar vara specifik för bin och som kanske kan förklara dessa insekters förmåga till sofistikerad navigering beteende. Vi kommer nu att använda dessa data som grund för beräkningskretsmodellering för att testa om de anatomiska fynden verkligen är förenliga med denna hypotes. För det här projektet söker vi en erfaren forskare för att översätta våra connectomics data till beräkningsmodeller. Målet är att utveckla biologiskt realistiska modeller som inkluderar alla nyligen identifierade kretselement och att testa dess beteende i navigeringsuppgifter. För detta ändamål kommer kretsen att bäddas in i befintliga modeller av huvudriktningskodning och styrning, som båda också måste anpassas för att konstruera en bispecifik version av dessa nätverk. De förutsägelser som dessa modeller gör kommer att ligga till grund för beteendeexperiment.

Arbetsuppgifter

•  Den framgångsrika kandidaten kommer att arbeta heltid på ovan beskrivna forskningsprojekt. Det förväntas att hen aktivt och kreativt kommer att utveckla och optimera de detaljerade metoderna för att fullfölja de övergripande projektmålen.

•  Allt arbete kommer att utföras inbäddat i ett samarbetsforskningsteam som kräver delning av expertis, öppen diskussion om resultat och underlättande av experiment av andra teammedlemmar.

•  Aktivt deltagande i internationella konferenser förväntas samt spridning av resultat i peer review-publikationer.

•   Även om det inte är huvudfokus för positionen, förväntas undervisning på masternivå (föreläsning, handledning) som täcker neurobiologiskt och sensoriskt biologiskt innehåll. Undervisningen överstiger inte 20% av den totala tiden.

•   För att underlätta utvecklingen av undervisningsförmågan inkluderar positionen möjlighet till tre veckors utbildning i undervisning och lärande i högre utbildning.

•   Dessutom förväntas den framgångsrika kanditeringen aktivt söka oberoende forskningsfinansiering under anställningsperioden, vilket ger möjlighet att gå över till en oberoende forskarposition.

•    Slutligen inkluderar befattningen begränsade uppgifter inom administration relaterade till ovan nämnda arbetsuppgifter

Behörighet
Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom anställningens ämnesområde och som avlagts högst tre år före datum för anställningsbeslut. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare.

Övriga krav:

•    Utbildning: Doktorsexamen i nervberäkning, bioinspirerade system eller liknande ämnen

•    Minst två års erfarenhet av arbete med beräkningsmodeller av insektshjärnor, illustrerat av relevanta publikationer i peer review-tidskrifter

•    Erfaren programmerare (python, ROS, matlab, C ++)

•    God kunskap om insektsnavigering och nervkretsar

•     Erfarenhet av att överbrygga connectomics data och beräkningsmodeller

•     Erfarenhet av design, implementering och utvärdering av beteendemodeller i simulerade och verkliga miljöer

•     Utmärkt kommunikationsförmåga i engelska, i både tal och skrift.

•     Jobbansökande bör vara mycket motiverad och ivrig att engagera sig i utmanade problem.

Bedömningsgrunder
Detta är en meriteringsanställning främst inriktad på forskning. Anställningen är tänkt som ett inledande steg i karriären och bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras vetenskapliga meriter och potential som forskare. 

Särskild vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga inom ämnesområdet. 

Vid anställning av postdoktor ska följande utgöra grund för bedömning:

  • God förmåga att utveckla och genomföra forskning av god kvalitet.
  • Pedagogisk förmåga. 

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Villkor

Anställningen är tidsbegränsad till max 2 år och avser heltid. Anställningen tidsbegränsas enligt avtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”, mellan arbetsmarknadens parter daterat 2022-02-01 (Arbetsgivarverket, OFR:s, och Saco-S).

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Instruktioner för ansökan 

Ansökan ska skrivas på engelska och innehålla:

  • Meritförteckning/CV inklusive publikationslista.
  • En generell beskrivning av tidigare forskningsarbete och framtida forskningsintressen (max två sidor).
  • Kopia av examensbevis för doktorsexamen.

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Visstidsanställning 2 år med start 2022-10-20
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/3097
Kontakt
  • Stanley Heinze, universitetslektor, stanley.heinze@biol.lu.se,+46723232411
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-2229364
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2022-09-26
Sista ansökningsdag 2022-10-17

Tillbaka till lediga jobb