Lunds universitet, LTH, Elektro- och informationsteknik

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen och projektet
Tjänsten är placerad på avdelningen för kommunikationsteknologi vid Institutionen för elektro- och informationsteknologi på LTH i Lund. Avdelningen har 8 seniora forskare och ca 20 doktorander och ett rikt samarbete med industrin. Inom avdelningen arbetar vi med trådlös kommunikation i en bredare bemärkelse och verksamheten sträcker sig från kommunikationsteori till implementering av antennstrukturer.

Trådlös kommunikation i bilar handlar inte längre bara om infotainment. Användningen av trådlös kommunikation mellan fordon (V2X) växer snabbt och är en nyckelteknik för ökad trafiksäkerhet och effektivitet. För noggranna prestandautvärderingar är det nödvändigt att ta hela systemet i beaktande, inklusive påverkan från omgivande miljö, andra fordon, nätverksstacken och applikationen. V2X-kommunikation kommer att förlita sig på olika underliggande kommunikationsteknologier. För att göra realistisk bedömning av prestanda och studera komplementärt beteende hos t.ex IEEE 802.11p/ITS-G5, 5G-NR för fordonskommunikation (C-V2X) är det därför nödvändigt att kunna göra detaljerade och samtidiga simuleringsstudier, med ett realistisk tidsbeteende och inklusive inverkan från hela nätverkskedjan. Framöver ser vi också att denna typ av storskaliga systemsimuleringar kan användas för andra typer av trådlösa kommunikationssystem, så anpassningar och arbete med andra scenario än fordonskommunikation ingår också.

Vi erbjuder
Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Vi har även ett flextidsavtal som skapar goda förutsättningar för balans mellan arbete och fritid. Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss Jobba hos oss.

Arbetsuppgifter
I arbetet ska du inledningsvis arbeta med ett simuleringsramverk, baserat på NS/3 och Unity tillsammans med en egenutvecklad modell för radiokanalens beteende. Du arbetar med simuleringar på system- och applikationsnivå där detaljerade modeller av miljö- och antennarrangemang används, delar som är viktiga i kommunikationssystemet, men också speciella i fordonsmiljöer. Du kommer att implementera klusterbaserade kanalmodeller baserade på realistiska miljöbeskrivningar från detaljerad kartdata. För att komplettera befintliga modeller i litteraturen, särskilt när det gäller riktningsegenskaper i de utvalda scenarierna, kan vi komma att utföra radiokanalmätningar i vissa specifika miljöer.

I arbetsuppgifterna ingår att ta fram, utvärdera och implementera lämpliga kanalmodeller för simuleringsramverket, inklusive realistiska rörelsemönster, omgivningsbeskrivning, kanalmodeller och kommunikationsprotokoll. Projektplanering, deltagande och utvärdering av eventuella mätkampanjer för kanalkarakterisering, och samarbete med ev. projektpartners ingår också. Du förväntas bidra till att föra projekten framåt och att få ut forskningsresultaten både nationellt och internationellt. I tjänsten ingår också upp till 20% undervisning, både vad det gäller grundutbildning och handledning. Arbetsuppgifterna kan komma att förändras över tid utifrån verksamhetens behov.

Kvalifikationer
Krav för anställningen är:

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
  • Erfarenhet från storskalig simulering av trådlösa kommunikationssystem.
  • Doktorsexamen eller motsvarande inom trådlös kommunikation.
  • Erfarenhet av forskningssamarbete med industrin.
  • Kunskap i vågutbredning och raytracingmodeller.

Meriterande för anställningen är:

  • Erfarenhet av karakterisering och modellering av radiokanalens egenskaper.
  • Erfarenhet från fordonskommunikationssystem, såsom 802.11p/ITS-G5 och C-V2X.
  • Erfarenhet verktyg för nätverkssimulering såsom Omnet, NS/3 eller liknande.
  • Erfarenhet från ramverk för mobilitetssimulering såsom SUMO och Unity eller liknande.
  • Kunskap i C ++, MATLAB och LabView.
  • Erfarenhet av att använda grafikprocessorer för effektivisering av simuleringar.
  • Praktisk erfarenhet från RF-mätningar, speciellt RF-kanalmätningar.
  • Självständighet och samarbetsförmåga.

Hänsyn kommer att tas till hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka forskningen inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Övrigt
Anställningen är tillsvidare med omfattningen 100 procent, med tillträde snarast efter överenskommelse.

Så här söker du
Ansökan ska innehålla CV och personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan bör även innehålla examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc)”.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/3764
Kontakt
  • Fredrik Tufvesson, +46462224629
Facklig företrädare
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
Publicerat 2022-11-22
Sista ansökningsdag 2022-12-06

Tillbaka till lediga jobb