Lunds universitet, kemiska institutionen N-fak

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ämnesbeskrivning
Fysikalisk kemi innefattar forskning inriktad mot molekylära frågeställningar. De experimentella och teoretiska metoder som använts har ofta sitt ursprung i fysik. Inom fysikalisk kemi vid kemiska institutionen ligger tonvikten på forskning, både experimentellt och teoretiskt inriktad, inom yt- och kolloidkemi, med speciell tonvikt på självaggregerande system. Tensider, polymerer och biomolekyler är exempel på system som studeras. 

Doktorandprojektet behandlar proteinet α-synuklein och dess växelverkan med membraner. α-Synuklein är ett protein anses ha viktiga funktioner i nerv signalering, och samtidigt är kopplat till Parkinsons sjukdom. I det senare fallet så aggregerar proteinet och bildar klumpar bestående av långa amyloid fibriller. I båda fall så tror man att funktion och förlopp påverkas starkt av hur  proteinet växelverkan med lipidmembraner. Syftet med detta projekt är  att förstå hur växelverkan mellan α-synuklein och lipidmembran antingen kan leda till amyloid aggregation av proteinet eller önskade förändringar i membranets struktur.   Konsekvenserna av växelverkar mellan proteinet och membraner kommer bero av proteinets och membranet kemiska och fysikaliska egenskaper, samt av den omgivning där dessa befinner sig. Alla dessa aspekter kommer att undersökas i detta projekt.

Doktorander  kommer att vara en del av ett nätverk av doktorander och forskare vid avdelningarna för fysikalisk kemi (http://www.fkem1.lu.se) samt Biokemi och strukturbiologi (http: // www. cmps.lu.se/biostruct/) vid Lunds universitet.

Arbetsuppgifter

Projektet omfattar experimentella studier av protein-membran växelverkan, med syftet att utröna de underliggande molekylära mekanismerna för hur proteiner binder in till membran, och hur detta påverkar membranets egenskaper. Studierna kommer huvudsakligen att fokusera på amyloidproteinet α-synuklein och lipidmembran. De experimentella studierna kommer att omfatta användningen av flera state-of-the art tekniker, inklusive cryo-TEM- och fluorescens konfokalmikroskopi, fluorescens korrelationsspektroskopi, kärnmagnetisk resonans (NMR) spektroskopi, optisk spektroskopi samt ljus- och röntgenspridningsmetoder.

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna ingår det även medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Behörighet 
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

avlagt examen på avancerad nivå eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, med innehåll som är relevant för forskarutbildningen eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för Fysikalisk kemi uppfyller den som har:

Minst 120 högskolepoäng ska utgöras av kemikurser varav minst 30 högskolepoäng examensarbete på avancerad nivå inom den valda inriktningen eller närbesläktade inriktningar. Den särskilda behörigheten kan också ha erhållits genom annan motsvarande utbildning, vilket prövas i varje enskilt fall.

Övriga krav:

Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift. Master examen (eller motsvarande) med inriktning mot fysikalisk kemi, biofysikalisk kemi eller motsvarande, inklusive avancerade kurser i "soft matter", yt- och kolloidkemi, biofysikalisk kemi eller motsvarande. 

Bedömningsgrunder

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen. Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Övriga meriter

Dokumenterad erfarenhet av vetenskapliga experimentella studier av självsassocierande och samassociserande system bestående av lipider, peptider och/eller proteiner är en stor fördel, liksom både praktiskt och teoretisk kunskap om en eller flera av ovan nämnda experimentella metoder. Kandidaten ska ha förmågan att arbeta i ett team och samarbeta med personer från andra discipliner.

Villkor
Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.


Instruktioner för ansökan
Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/4201
Kontakt
  • Emma Sparr, emma.sparr@fkem1.lu.se, +46462221536
  • Sara Linse, sara.linse@biochemistry.lu.se, +46462228246
  • Mia Hedin, mia.hedin@kc.lu.se, +46462228352
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
Publicerat 2022-12-21
Sista ansökningsdag 2023-01-10

Tillbaka till lediga jobb