Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, Fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Forskning inom grundläggande kärnfysik bedrivs inom avdelningen för kärnfysik vid internationella acceleratoranläggningar med hjälp av avancerade detektorsystem som i många fall utvecklas i Lund. Särskilt fokus för den grundläggande kärnfysiken ligger på studier av atomkärnor långt från stabilitet m.h.a. acceleratorer för radioaktiva jonstrålar, framförallt vid ISOLDE-experimentet vid CERN och NUSTAR-experimenten vid FAIR. Frågeställningarna som undersöks innefattar kärnmodeller och deras generella tillämpning på exotiska atomkärnor, samt kärnastrofysik och fundamental fysik, där atomkärnor som förutsägs ha vissa specifika egenskaper utforskas. Vid avdelningen bedrivs även forskning och utveckling av nya detektorsystem för användning inom experimentprogrammet där laboratorier för såväl grundläggande som tillämpad kärnfysik vid avdelningen utnyttjas.

Arbetsuppgifter

Doktoranden kommer att arbeta inom gruppens exprimentprogram vid ISOLDE och ev. vid FAIR med syfte att undersöka instabila atomkärnor långt från stabilitetslinjen m.h.a. experiment med radioaktiva jonstrålar. Gruppen har sedan länge varit engagerad i experiment vid ISOLDE och har där varit djupt involverad i konstruktionen av CERN:s första post-accelerator för radioaktiva joner, REX-ISOLDE, och nu senast i den uppgradering, HIE-ISOLDE som gjorts för att öka strålenergin för experimentet. ISOLDE är CERN:s anläggning för produktion av radioaktiva jonstrålar. Över 1000 olika isotoper av 70 grundämnen produceras för experiment genom att bombardera speciellt utvecklade strålmål med en 1.4 GeV protonstråle från en av CERN:s injektorer och sedan selektera och masseparera dessa bl.a. med laserbaserade metoder. För närvarande fokuseras gruppens arbete på experiment med kortlivade strålar, med en energi upp till ~10 MeV/u, och då särskilt transferreaktioner, spridningsexperiment och Coulomb excitation. Studenten kommer att arbeta med att implementera ny utrustning när så behövs, utföra experiment, analysera data och publicera resultat. Fokus på arbetet kommer att ligga på:

  • Kärnstrukturen för isotopkedjor mellan skalförslutningar
  • Experiment med intresse inom kärnastrofysiken

Experimentdata erhålls från kärnreaktioner och samlas in med detektorer för laddade partiklar, neutroner och gamma-strålning. Praktiska aspekter av arbetet planeras inkludera:

  • experiment med ISS (ISOLDE Solenoidal Spectrometer) systemet vid ISOLDE för transferreaktioner.
  • experiment med MINIBALL-systemet för detektion av gammastrålning, inklusive detektorer för laddade partiklar, neutroner och elektronspektroskopi för Coulombexcitation
  • experiment inom Phase-0 programmet vid R3B-experimentet vid FAIR
  • Simuleringar t.ex. i GEANT4 för att optimera detektoruppställningar inför experiment och i samband med dataanalys.

Kursarbete, dataanalys och färdigställande av avhandlingen planeras utföras i Lund medan experimentverksamheten bedrivs vid experimentanläggningar utomlands. Doktoranden förväntas därför tillbringa viss tid, i perioder som kan omfatta någon eller några månader i taget, stationerad vid anläggningar utomlands för experimentarbete.

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:

  • avlagt examen på avancerad nivå, eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för forskarutbildningsämnet fysik uppfyller den som har:

  • avklarat ett självständigt arbete (t.ex. examensarbete) i relevant ämne omfattande minst 30 högskolepoäng
  • Den särskilda behörigheten kan också ha erhållits genom annan motsvarande utbildning, vilket prövas i varje enskilt fall. För att möjliggöra tvärvetenskapliga initiativ samt väsentliga fördjupningar inom vissa områden kan andra kvalifikationer än sökandens ämnesspecifika kompetens inom fysik tas i beaktande.

Slutligen krävs att studenten bedöms ha den förmåga som behövs för att tillgodogöra sig utbildningen.

Övriga krav

Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift, är ett krav.

  • Arbetet innefattar utförande av experiment vid anläggningar i utlandet. Doktoranden måste därför kunna resa i arbetet för att delta i dessa.

Önskvärda meriter

  • Kunskaper inom grundläggande subatomär fysik och experimentella metoder relaterade till ämnesområdet t.ex. gällande strålningsdetektorer och realtidssystem för datainsamling.
  • Praktiska kunskaper i programmeringsspråk som C++, Python etc. samt kunskaper om datorsimuleringar är också meriterande.

Bedömningsgrunder

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå.

Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet, se Arbetsuppgifter. Dessa kan visas genom bilagda handlingar.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem. Bedömningen kan exempelvis ske utifrån examensarbetet och en diskussion kring detta vid en eventuell intervju.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t.ex. yrkeserfarenhet.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, framåtanda, självständighet och personlig lämplighet, samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Villkor

Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Ansökningsförfarande

Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande, en kopia av examensarbete eller motsvarande alternativt en sammanfattning ifall arbetet inte är avslutat, samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Sökande ombeds att svara på urvalsfrågorna som är det första steget i ansökningsprocessen.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde snarast möjligt
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/67
Kontakt
  • Joakim Cederkäll, professor, +46462227685
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
Publicerat 2023-01-24
Sista ansökningsdag 2023-03-17

Tillbaka till lediga jobb