Lunds universitet, HT, Inst för arkeologi o antikens historia

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.


Beskrivning av arbetsplatsen

SI-PASS (Samverkans-Inlärning / Peer Assisted Study Sessions) är en mycket framgångsrik pedagogisk modell som utvecklades i USA under 1970-talet och har spridits till många lärosäten världen över, bland annat de flesta lärosätena i Sverige. European Centre for SI-PASS på Lunds universitet är ett av fem centra i världen med ansvar för att informera om, utbilda i och utvärdera SI-PASS, och har helhetsansvar för SI-PASS i Europa. 

Som SI-ledare på Humanistiska och Teologiska fakulteten får du din SI-ledarutbildning från European Centre for SI-PASS och blir sedan anställd vid institutionen där ditt ämne finns. Hos oss på Institutionen för arkeologi och antikens historia sker SI i nära samarbete med såväl lärare som andra SI-ledare på institutionen och erfarenheter delas över ämnena på regelbundna metodhandledarmöten som leds av SI-ansvarig vid institutionen.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension.

Att vara anställd som SI-ledare ger dig ledarskapserfarenhet och du får en attraktiv ledarskapsutbildning. Genom SI-ledarskapet får du fördjupade ämneskunskaper och pedagogisk erfarenhet, samt värdefulla professionella kontakter med såväl fakulteten som andra SI-ledare och studentgruppen. Erfarenhet visar att före detta SI-ledare är mycket konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden.

Som SI-ledare blir du även en del av ett världsomspännande nätverk som omfattar SI-program och SI-ledare i ett antal länder (som t.ex. USA, Australien, Sydafrika, Kanada, Storbritannien och Irland) och kan komma att erbjudas att delta i internationella konferenser och events.

Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss Jobba hos oss 

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Institutionen för arkeologi och antikens historia söker fyra SI-ledare, en var i våra ämnen antikens kultur och samhällsliv, arkeologi, historisk arkeologi och historisk osteologi. Tjänsten avser grundkurs i varje ämne under höstterminen 2023.

Som SI-ledare kommer du regelbundet (i genomsnitt en gång i veckan för grundkursen, mer sällan för fortsättningskursen) att ordna möten där du leder studentgrupper i ditt ämne enligt gängse SI-metodik. Syftet med SI-passen är att studentgruppen ska diskutera ämnets begrepp och frågeställningar och tillsammans komma fram till svar och lösningar. Studenterna lär sig att se varandra som lärresurser och tränas i kollaborativt lärande.

Som SI-ledare har du som uppgift att leda studenterna och strukturera SI-passen så att dessa fungerar optimalt. Tillsammans med gruppen bearbetar ni kursinnehållet som redan presenterats av lärarna och din roll som SI-ledare är att vara ett stöd och bollplank i denna process.

Utöver att förbereda och leda SI-pass i aktuell kurs ska du också:

 • Registrera och rapportera närvaro efter varje SI-pass.
 • Skriva en reflektiv rapport efter varje SI-pass.
 • Schemalägga dina egna SI-pass i kontakt med studieadministratören, och i övrigt bistå med SI-administrationen.
 • Delta i metodhandledarmöten ca var tredje vecka.
 • Observera de andra SI-ledarna i arbetsgruppen 1-2 gånger per termin och ge feedback.
 • Även andra arbetsuppgifter kan förekomma.

Arbetstiden är förlagd till undervisningstid, måndag-fredag mellan klockan 08.00-17.00.

Kvalifikationer

För att söka en amanuenstjänst måste du vara antagen till en utbildning på grund- eller avancerad nivå på fakulteten. Masterexamen får inte vara uttagen.

Krav för anställningen är:

 • du ska vara antagen till en utbildning inom HT-fakulteterna
 • du ska ha deltagit i SI-pass som student
 • du ska ligga i fas med dina studier
 • du ska relativt nyligen ha läst och blivit godkänd på kurserna du vill leda
 • du ska vara ansvarstagande, flexibel och beredd att anpassa dig till studentgruppens behov
 • du ska ha goda kunskaper i svenska och engelska 

Krav för att vara SI-ledare är dessutom genomgången SI-ledarutbildning. Denna erbjuds för blivande SI-ledare i början på varje termin. Du kan alltså söka tjänsten utan att ha genomgått SI-ledarutbildning. Utöver detta läggs mycket stor vikt vid personlig lämplighet.

Meriterande för anställningen är:

 • du har mycket goda resultat i kurserna du vill leda
 • du har tidigare erfarenhet av att arbeta som SI-mentor på institutionen
 • du har ledarskapserfarenhet (inom t.ex. idrott, scoutrörelsen osv.)
 • du har lätt för att samarbeta med andra
 • du kan arbeta självständigt
 • du blivit rekommenderad av en lärare eller av din SI-ledare
 • du är intresserad av pedagogik, gruppdynamik och ledarskap

Hänsyn kommer att tas till hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka arbetet inom SI-verksamheten samt bidra till dess framtida utveckling. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet för uppgifterna.

Övrigt

Anställningen är tidsbegränsad till perioden 2023-08-21 – 2024-01-12 och avser en omfattning på ca 10%. Anställningen får inte påverka amanuensens studier negativt. Bestämmelser gällande utbildningsanställning som amanuens finns i Högskoleförordningen (SFS 2017:284), 5 kap 8-12 §§.

Så här söker du

Ansökan ska innehålla CV och personligt brev med motivering till varför du är intresserad av att vara SI-ledare och på vilket sätt du är lämplig för detta uppdrag. Bifoga utdrag från LADOK som visar att du är i fas med studierna och godkänd på kursen som du vill vara SI-ledare på (ange tydligt i din ansökan vilket ämne som du vill bli SI-ledare i). Ansökan bör även innehålla en skriftlig personlig reflektion om SI och dess betydelse för studenterna (max 100 ord). De högst rankade sökande kommer att bli kallade till intervju.

Välkommen med din ansökan!

 

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2023-08-21
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 4
Sysselsättningsgrad 10
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/1472
Kontakt
 • Agneta Ormes, studievägledare, https://www.ht.lu.se/kontakt/anstallda/
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
 • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-04-27
Sista ansökningsdag 2023-06-01

Tillbaka till lediga jobb