Lunds universitet, LTH, Fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Projektet leds av forskare vid avdelningen för förbränningsfysik, fysiska institutionen, Lunds universitet och utgör en del av en nationell forskningsinfrastruktur inom klimat- och miljöområdet, ACTRIS Sverige, som koordineras av Lunds universitet. ACTRIS Sverige finansieras av Vetenskapsrådet och de medverkande universiteten medan den här aktuella projektanställningen finansieras av ett separat bidrag från Crafoordska stiftelsen.

De prover av luftburna partiklar som ska analyseras med avseende på dess kolinnehåll kommer från Lunds universitets mätstation i Hyltemossa (https://www.icos-sweden.se/hyltemossa) som drivs i nära samarbete mellan forskare från institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap (för ICOS; https://www.icos-sweden.se/) och Fysiska institutionen (för ACTRIS; https://portal.research.lu.se/en/equipments/actris-sweden-aerosols-clouds-and-trace-gases-research-infrastruc). Hyltemossa är en del av två europeiska nätverk av mätstationer för kvalitetssäkrade mätningar av långlivade växthusgaser (ICOS) och kortlivade klimatpåverkande aerosolpartiklar, spårgaser och moln (ACTRIS; Aerosols, Clouds, and Trace gases Research Infrastructure). Ansvariga forskare vid Fysiska institutionen är universitetslektor Adam Kristensson, som är ansvarig för de mätningar av luftburna partiklar inom ACTRIS som utförs på Hyltemossa, och professor Erik Swietlicki som är föreståndare för svenska ACTRIS. Kolanalyserna utförs med ett instrument placerat i Aerosol-laboratoriet i Ingvar Kamprads Designcentrum i Lund (https://www.design.lth.se/om-institutionen/forskningslaboratorier/aerosol-klimat-laboratoriet/). Arbetet utförs med stöd från flera kolleger både vid Fysiska institutionen och institutionen för Designvetenskaper. Aerosol-laboratoriet betonar säkerhet i arbetsmiljön och den projektanställda genomgår en säkerhetskurs innan tillträde medges till laboratoriet.


Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss Jobba hos oss

 
Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Arbetet går ut på att analysera kolinnehållet i filterprover från Lunds universitets fältforskningsstation i Hyltemossa i norra Skåne. Analysen utförs med en termo-optisk kolanalysator (DRI Model 2015) som är installerad i LTH:s gemensamma Aerosol-laboratorium i Ingvar Kamprads Designcentrum i Lund. Analysresultaten kvalitetssäkras och rapporteras därefter både till Naturvårdsverket som en del av Miljöövervakningen och till europeiska ACTRIS. Alla data är fritt tillgängliga genom dessa databaser.

Arbetsuppgifterna omfattar:

  1. Hantera en termo-optisk kolanalysator (DRI Model 2015) i LTHs Aerosol-laboratorium i Ingvar Kamprads Designcentrum.
  2. Utföra kalibreringar av kolanalysatorn.
  3. Analysera innehållet av organiskt och elementärt kol (sot) i filterprover tagna på Hyltemossa.
  4. Utföra en preliminär kvalitetssäkring av analysresultaten och sammanställa analysresultaten.

Kvalifikationer

Krav för anställningen är:

  • M.Sc, B.Sc inom fysik, kemi, ekosystemvetenskap eller liknande
  • Erfarenhet av laborativt arbete och hantering av instrument
  • Goda färdigheter i Matlab
  • Goda muntliga och skriftliga färdigheter i engelska.
  • God samarbetsförmåga
  • Vana av självständigt arbete

Meriterande för anställningen är:

  • Dokumenterad erfarenhet inom analysarbete och framtagande av miljödata är meriterande, t.ex. genom examensarbete, praktik och/eller forskning.
  • Intresse och kunskap inom miljömätteknik, miljö- och klimatvetenskap och ekosystemvetenskap.

Övrigt

Anställningen är en visstidsanställning under 4.5 månader på 100 procent med startdatum snarast enligt överenskommelse.

Så här söker du
Ansökan ska innehålla CV, personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan bör även innehålla examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc)”.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-10-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/2758
Kontakt
  • Erik Swietlicki, +46462229680,erik.swietlicki@forbrf.lth.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-09-06
Sista ansökningsdag 2023-09-20

Tillbaka till lediga jobb