Lunds universitet, avd för medicinsk strålningsfysik

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Avdelningen för medicinsk strålningsfysik är engagerad i forskning och utbildning inom joniserande och icke-joniserande strålning, och dess användning framför allt i medicinska applikationer. Våra huvudområden är strålterapifysik, magnetresonansavbildning, röntgenfysik och nuklearmedicinsk fysik.

Särskild ämnesbeskrivning

Ämne: Studier av karotisplack med röntgenmikrofluorescens
I den kliniska rutinen är det vanskligt att skilja mellan hemosiderin och kalcifiering i aterosklerosplack. En bra kvantifiering är svår att åstadkomma med histologi, eftersom tunna snitt lätt går sönder när vävnad med plack snittas i mikrotom.

För bättre 3D-kvantifiering har vi skannat humana aterosklerosplack med magnetröntgen (in vivo) och med mikro-magnetröntgen (µMRI) och röntgen faskontrast-CT (ex vivo). Dessutom har vi gjort experiment vid P06 strålröret på PETRA III synkrotronen i Hamburg och samlat röntgenfluorescensdata (XRF) med tomografi av proverna.

Arbetet kommer att vara en del av ett tvärvetenskapligt samarbete med en forskargrupp inom ateroskleros och kardiovaskulära komplikationer. Denna grupp, som leds av professor Isabel Goncalves vid CRC i Malmö, har varit i forskningsfronten inom området under flera år, både nationellt och internationellt.

Syftet med dessa studier är att korrelera bilderna från de olika metoderna och sammanställa resultaten från hög och låg upplösning med elementspecifika data från XRF. Målet med detta är en bättre klassificering av aterosklerosplack i kliniken.

Arbetsuppgifter
I arbetsuppgifterna som postdoktor ingår främst att bedriva forskning. Undervisning kan ingå i arbetsuppgifterna, dock högst en femtedel av arbetstiden. Inom ramen för anställningen ska det ges möjlighet till tre veckors högskolepedagogisk utbildning.

Den anställde förväntas sprida sina egna och gruppens forskningsresultat genom att publicera vetenskapliga artiklar, berätta om forskningen vid internationella konferenser och besök vid institutioner vid andra lärosäten, t ex genom att ge seminarier. Detta innebär ett visst resande, till detta finns en budget avsatt men den anställde förväntas också söka egna medel från externa finansiärer.

Den anställde förväntas bidra till gruppens dagliga vetenskapliga liv samt i aktiviteter där samarbetspartners i Lund och på andra ställen möts och delar med sig av sina forskningsresultat och för vetenskapliga diskussioner.

Arbetsuppgifterna kan även innefatta:

  • Undervisning
  • Handledning av studenter och doktorander
  • Arbete med ansökan för forskningsmedel
  • Administrativa uppgifter relaterad till ovannämnde aktiviteter

Den huvudsakliga uppgiften för postdoktorn blir primärt dataanalys av röntgenfluorescens data från synkrotron. Verksamheten är förlagd vid Avdelningen för medicinsk strålningsfysik i Lund (Bech group) och ibland vid Clinical Research Center, Cardiovascular Research Translational Studies Group, Malmö (Goncalves group).

Behörighet
Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom fysik, medicinsk strålningsfysik, eller liknande och som avlagts högst tre år före datum för anställningsbeslut. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare.

Dessutom krävs att sökande bedöms ha den förmåga som behövs för att klara avancerad dataanalys och publicering av resultat.

Övriga krav:

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
  • Goda kunskaper i programmering (t ex C, Python eller MATLAB) är en förutsättning för att kunna genomföra projektet.

Bedömningsgrunder
Detta är en meriteringsanställning främst inriktad på forskning. Anställningen är tänkt som ett inledande steg i karriären och bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras vetenskapliga meriter och potential som forskare.

Särskild vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga inom ämnesområdet.

Vid anställning av postdoktor ska följande utgöra grund för bedömning:

  • God förmåga att utveckla och genomföra forskning av god kvalitet.
  • God pedagogisk förmåga.
  • Erfarenhet av arbete inom XRF (särskilt XRF-tomografi), eller med andra elementspecifika metoder, till exempel, genom att ha ett genomfört ett doktorandarbete i ämnet.
  • Erfarenhet av synkrotronbaserad XRF.
  • Erfarenhet av mikrotomografi.
  • Erfarenhet av kvalitativ och/eller kvantitativ analys av XRF data.

 

God samarbetsförmåga, engagemang och en oberoende arbetsförmåga anses som positiva personliga egenskaper. Stor vikt fästs vid hur kandidatens erfarenhet och kompetens bidrar till och styrker pågående forskning vid avdelningen och dess fortsatta utveckling. Valet av kandidaten kommer att baseras på resultaten från studier på grundnivå och avancerad nivå, villkoren som anges ovan, och förmågan att klara av de utmaningar som beskrivs i det förväntade uppdraget.

Villkor
Anställningen är tidsbegränsad till 2 år och avser heltid. Anställningen tidsbegränsas enligt avtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”, mellan arbetsmarknadens parter daterat 2022-02-01 (Arbetsgivarverket, OFR:s, och Saco-S).

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska skrivas på engelska och innehålla:

  • ett brev där den sökande kort beskriver sig själv och sina forskningsintressen,
  • meritförteckning/CV inklusive publikationlista,
  • en kopia av doktorandarbete eller motsvarande, alternativt en sammanfattning i fall arbetet ännu inte är avslutat,
  • en förteckning över minst två personreferenser med kontaktuppgifter,
  • kopior av betyg samt övriga handlingar som sökanden önskar åberopa.

Ofullständiga ansökningar behandlas ej.

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/3056
Kontakt
  • Martin Bech, martin.bech@med.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-10-11
Sista ansökningsdag 2023-10-25

Tillbaka till lediga jobb