Lunds universitet, Institutionen för kliniska vetenskaper Malmö

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen
Tjänsten är förlagd till Institutionen för Kliniska Vetenskaper, Malmö, vid forskningsenheten för Diabetiska komplikationer och inom forskningsmiljön Lund University Diabetes Centre.

Inom forskargruppen värnar vi om en god arbetsmiljö med respekt och omtanke i våra relationer till varandra, och strävar efter en arbetsplats som upplevs som utvecklande och stimulerande för alla medarbetare. Vi arbetar ständigt för att skapa förutsättningar för arbetsglädje, utveckling och delaktighet för alla medarbetare. Vi värnar både om den fysiska säkerheten samt den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.

Forskningsområde
Forskningen kommer att bedrivas inom ramen för pågående EU-projekt BEAt-DKD och uppföljande mer nyligen beviljad PRIME-CKD. I dag lever ca 537 miljoner vuxna (20–79 år) med diabetes, dvs. en av tio, och detta antal förutspås stiga till 643 miljoner fram till år 2030 och 783 miljoner fram till år 2045. Detta kommer oundvikligen att resultera i ett ökat antal patienter med DKD, eftersom cirka 20–50 % av patienter med diabetes till slut utvecklar DKD. Globalt fortsätter DKD att vara den ledande orsaken till kronisk njursjukdom (CKD) och njursjukdom i slutskedet (ESRD), vilket även tar hänsyn till hög kardiovaskulär sjuklighet och dödlighet och minskad hälsorelaterad livskvalitet för patienter. Det övergripande syftet med projektet är att identifiera och validera nya prognostiska och prediktiva biomarkörer som kan hjälpa oss identifiera vilka patienter som kommer att ha ett snabbare mer aggressivt sjukdomsförlopp, respektive vilka patienter som med högre sannolikhet kommer att svara eller ej på en specifik behandling. Projektet avser också att identifiera mekanismer och signalvägar som ligger bakom initiering och progression av CKD och som kan bli måltavlor för nya läkemedel.

Vi erbjuder
Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss.

Arbetsuppgifter och ansvarsområden
Den huvudsakliga uppgiften är att bedriva forskning i gränslandet mellan grund- och translationell forskning. Sökande förväntas ha utmärkta kommunikationsfärdigheter både muntligt och skriftligt, vara villig att interagera med andra forskare i tvärvetenskapliga teams och bidra till enhetens och centrets gemensamma mål.

Arbetet innebär användning av en stor repertoar av experimentella metodiker som är väletablerade i vårt laboratorium samt administrativa uppgifter (i.e. ansökan och rapportering av forskningsmedel). Även andra förekommande arbetsuppgifter inom forskargruppen kan bli aktuella.

Kvalifikationer

  • PhD inom tjänstens ämnesområde
  • Relevant forskningsbakgrund samt erfarenhet av kardiovaskulär-, njur- och diabetesforskning (deltagande, planering och studiedesign)
  • Erfarenhet av forskning inom diabeteskomplikationer och mekanismer för endotel- och njurdysfunktion
  • Erfarenhet av kärlforskning med särskild fokus på glattmuskel- och endotelcellsfunktion, endotel progenitorceller och mekanismer för excitation-transkription i kärlväggen
  • Erfarenhet av arbete med försöksdjur inklusive avel, genotypning och fenotypning av olika sjukdomsmodeller, och funktionella in vivo interventionsstudier
  • Erfarenhet av hantering av biologiska prover (blod, urin, celler och biopsier), DNA-, RNA- eller proteinextraktion, preparation av prover för histologi/IHC/IMF; mikroskopi (t.ex. fluorescens, konfokal, EM) och stereologiska tekniker; grundläggande cell- och molekylärbiologiskt arbete (i.e. western-blot, ELISA, RT-PCR, geneditering, kloning, cell- och organkulturer - proliferation, migration, apoptos)
  • Stark publikationslista (flera första författarskap i internationellt erkända tidskrifter), samt erfarenhet av arbete med systematiska reviews
  • Dokumenterade färdigheter inom biostatistik och erfarenhet av användande av programvara för grundläggande statistiska analyser
  • Erfarenhet av arbete i en internationell miljö
  • Förmåga att arbeta självständigt på ett väldokumenterat sätt, hantera flera projekt parallellt, kunna prioritera och möta deadlines

Villkor
Anställningen är en särskild visstidsanställning med omfattning 100%. Önskat startdatum är den första november 2023, eller enligt överenskommelse. 

Instruktioner för ansökan
Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla ett personligt brev och CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.)

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-11-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Malmö
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/3130
Kontakt
  • Maria Gomez, +4640391058
  • Adina Olnert, +4640391904
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-10-09
Sista ansökningsdag 2023-10-24

Tillbaka till lediga jobb