Lunds universitet, Humaniora och teologi, Historiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.


Beskrivning av arbetsplatsen

Anställningen är placerad vid avdelningen för historia på Historiska institutionen. Institutionen har ungefär 90 anställda uppdelade på tre avdelningar: historia, mänskliga rättigheter och CÖS. Vid institutionen drivs även Nationella forskarskolan i historiska studier. Vi erbjuder en vital och stor undervisnings- och forskningsmiljö med aktivt pedagogiskt utvecklingsarbete. Institutionen månar om en god arbetsmiljö med återkommande personal- och lärarmöten, gemensamma fikor och utflykter samt årlig psykosocial enkät.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Vi har även ett flextidsavtal som skapar goda förutsättningar för balans mellan arbete och fritid.

Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Anställningen är knuten till forskningsprojektet ”Ukrainian Long-Distace Nationalism in the Cold War” som leds av universitetslektor Per Anders Rudling (Wallenberg Academy Fellow) och finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Projektet syftar till att förbättra den generella förståelsen av historia, minne och politik i Öst- och Centraleuropa efter 1989 och lämna konkreta bidrag till utforskningen av samspelet mellan historiebruk i det post-sovjetiska Europa och dess diasporor. Centrala begrepp för projektet är nationalism, transnationellt minne, identitet och instrumentellt historiebruk. Vi intresserar oss för hur kriget påverkat minneskulturen i Ukraina och Ryssland, där angriparen presenterar sig själv som offer för nazism och folkmord. 

Projektet syftar till att stärka forskningsmiljön inriktad mot Öst- och Centraleuropa vid Lunds universitet. För ytterligare information om forskningsprojektet se http://kaw.wallenberg.org/en/anders-rudling.

Det finns tre förväntningar på forskaren. För det första förväntas hon eller han bedriva forskning av hög internationell kvalitet i projekt som självständigt utformas inom ramen för forskningsprojektet och som förväntas ledas till en gemensam publikation.

Kvalifikationer 

Krav för anställningen är:

  • Avlagd doktorsexamen i historia eller politisk filosofi eller dito utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen.
  • Goda, dokumenterade kunskaper i ukrainska och ryska.
  • Om den sökande har annat är skandinaviskt modersmål krävs mycket goda och dokumenterade kunskaper i engelska.
  • Det förväntas forskaren aktiv bidrar till Öst- och Centraleuropaforskningen i Lund. För att kunna infria dessa förväntningar, och eftersom forskaren kommer samarbeta när med forskningsledare och andra i forskningsmiljön, är fysisk närvaro vid Historiska institutionen i Lund ett krav.

Meriterande för anställningen är:

  • God, dokumenterad förmåga att utveckla och genomföra forskning av hög internationell kvalitet i skärningspunkten idéhistoria, politisk filosofi och post-sovjetiska studier.
  • Dokumenterad aktiv medverkan i forskningssamarbeten och forskningsmiljöer som rör Öst- och Centraleuropa, i synnerhet vid Lunds universitet.

Övrigt 

Anställningen är tillsvidare med omfattningen 50 procent med tillträde den 1 december 2023 eller enligt överenskommelse. 

Så här söker du

Anställningen söks via universitets rekryteringssystem. Ansökan ska skrivas på svenska, danska, norska eller engelska och innehålla följande:

1.      Undertecknat curriculum vitae (maximalt 2 sidor).

2.      Vidimerad kopia på doktorsexamen.

3.      Personligt brev (maximalt 1 sida).

4.      Projektplan (maximalt 5 sidor) som dels beskriver den specifika forskning som ska bedrivas, dels åskådliggör hur denna forskning kan berika och utveckla det ovan nämnda projektet samt Öst- och Centraleuropaforskningen i Lund i stort.

5.      Fullständig publikationsförteckning där de fem viktigaste vetenskapliga publikationerna (inklusive doktorsavhandlingen) är markerade med asterisker.

Inga publikationer ska bifogas ansökan. Vid ett senare skede i processen kan den sökande anmodas att inkomma med de fem mest betydelsefulla publikationerna (inklusive doktorsavhandlingen).

Den sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med ovanstående anvisningar samt att allt är inskannat (som en sammanhängande PDF-fil) och universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2023-12-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/3446
Kontakt
  • Lina Sturfelt, prefekt, https://www.ht.lu.se/kontakt/anstallda
  • Per Anders Rudling, projektledare, https://www.ht.lu.se/kontakt/anstallda
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-11-06
Sista ansökningsdag 2023-11-20

Tillbaka till lediga jobb