Lunds universitet, Institutionen för kliniska vetenskaper Malmö

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen
Vår forskning är inriktad på att definiera och förstå biologiska processer bakom Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar. Vi arbetar med kohorter bestående av både patienter och kognitivt friska volontärer, vilka genomgår omfattande tester med hjärnavbildning, mätningar av biomarkörer och neuropsykologisk testning, samt med djur- och cellbiologiska experiment. Mer information finns här. Forskargruppen leds av professor Oskar Hansson. Anställningen är placerad vid BMC i Lund.

Vi erbjuder
Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss; Jobba hos oss .

 Forskningsområde
Demens är en viktig orsak till funktionshinder och beroende hos en växande äldre befolkning, och Alzheimers sjukdom (AD) är en av de vanligaste orsakerna till demens hos äldre. Ny forskning har gett solida bevis för att när väl kognitiva symtom blir uppenbara och tydligt kvantifierbara med traditionella neuropsykologiska tester, har AD-patologi redan ackumulerats i det centrala nervsystemet sedan åratal, eller till och med årtionden. Det prekliniska stadiumet av sjukdomen blir alltmer huvudmålet för den kliniska forskningen om AD. Postdoc-projektet fokuserar på att få en bättre förståelse för interaktionerna mellan amyloid, tau och neurodegeneration över sjukdomens tidslinje. Särskild tonvikt kommer att ligga på att utveckla mekanismbaserade beräkningsmodeller av AD som kan appliceras på multimodala data (såsom PET eller vätskebiomarkörer). Modeller kommer att användas för att undersöka frågor om sjukdomsmekanismer och ge värdefulla longitudinella förutsägelser angående avbildning och flytande biomarkörer. Postdoktorn kommer också att få tillgång till ett nationellt och internationellt nätverk av forskare som fokuserar på hjärnfunktionsförändringar i både hälsosamt åldrande och neuro-degeneration.  Två bihandledare, nämligen Prof. Alain Goriely (University of Oxford, UK) och Dr. Jacob Vogel vid Lunds universitet kommer att delta i handledningen.

Arbetsuppgifter och ansvarsområden
Postdoktorns huvudsakliga uppgift är att genomföra forskningsstudier. Kandidaten kommer att utveckla och optimera process-pipelines, utföra dataanalys som kombinerar flera AD-biomarkörmodaliteter, författa vetenskapliga papers och presentera resultat lokalt och vid nationella och internationella konferenser. Andra arbetsuppgifter kan inkludera: informellt mentorskap och kunskapsdelning med andra medlemmar i gruppen, delaktighet i att formulera anslagsansökningar och/eller forskningsstipendier. Även andra arbetsuppgifter kan förekomma. Huvuddelen av forskningsarbetet kommer att ske i samarbete med medlemmar i forskargruppen. 

Kvalifikationer
Följande krävs för tjänsten:    

  • Doktorsexamen (inom de senaste tre åren) inom teknik, bioinformatik, genetik, statistik, datavetenskap, matematik, beräkningsbiologi eller liknande disciplin
  • Mycket goda kunskaper inom matematisk/beräkningsmodellering av biofysiska tidsserieprocesser
  • Mycket goda kunskaper i tillämpning av modeller på longitudinella kliniska data genom statistisk slutledning
  • Betydande kompetens inom programmering (helst python eller R)
  • Goda kunskaper i muntlig och skriftlig kommunikation på engelska
  • Mycket god kommunikations-, presentations- och skrivförmåga
  • God samarbetsförmåga, analytisk och initiativförmåga

Följande anses vara meriterande:

  • Specifikt intresse för demens och åldrande
  • Bekant med högpresterande datorspråk (helst Julia eller C++)
  • Erfarenhet av parallell beräkning på linux-baserade högpresterande datorkluster
  • Erfarenhet av analys av data från datauppsättningar av kliniska neurodegenerativa sjukdomar
  • Erfarenhet av statistisk modellering och/eller maskininlärning
  • Förtrogenhet med bästa praxis inom reproducerbarhet och öppen vetenskap 

Behörighet
Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst den kommer i fråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter.

Bedömningsgrunder
Vid Lunds universitet ska en anställning som postdoktor ge möjlighet till vetenskaplig och pedagogisk meritering. I första hand ges utrymme för meritering inom forskning, men även till viss högskolepedagogisk utbildning. Undervisning kan även ingå i arbetsuppgifterna.

Vid anställning som postdoktor kommer främst beaktas vetenskaplig förmåga.

Villkor
Anställningen är tidsbegränsad till två år och avser heltid. Preliminärt startdatum är 2024-03-15 eller enligt överenskommelse. Anställningen tidsbegränsas enligt avtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”, mellan arbetsmarknadens parter (Arbetsgivarverket, OFR:s, Saco-S och SEKO) daterat 2022-02-01. Förlängning i upp till ett år kan vara aktuellt.

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du beskriver hur du uppfyller de eftersökta
kvalifikationerna, ett CV, examensbevis (inklusive betygsavskrift), kontaktuppgifter till tre referenser, och andra dokument som du vill ska beaktas (t.ex. rekommendationsbrev).

 

 

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-03-15
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/3879
Kontakt
  • Oskar Hansson, Professor, +4640335036
  • Ditte Mårtensson, HR, +4640391336
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-12-12
Sista ansökningsdag 2024-01-18

Tillbaka till lediga jobb