Lunds universitet, LTH, Institutionen för datavetenskap

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Det finns en växande forskargrupp inom datavetenskapens grundläggande områden vid Lunds universitet. Vi förväntar oss att ha 8 doktorander till hösten, utöver tre fakultetsmedlemmar, en postdoktorand och några mastersstudenter.

Lunds universitet är beläget i Öresundsområdet, som erbjuder en av de starkaste och mest spännande miljöerna för forskning inom beräkningskomplexitet i Europa. Det finns omfattande samarbete med Köpenhamns universitet (UCPH), IT-universitetet i Köpenhamn (ITU) och Danmarks tekniska universitet (DTU) på den andra sidan av Öresundsbron. Särskilt samarbetar vi med MIAO-forskningsgruppen, som är verksam både vid Lunds universitet och Köpenhamns universitet. Postdoktorn kan även se fram emot att samverka med de fyra ytterligare fakultetsmedlemmarna inom komplexitetsteori i Köpenhamn, tillsammans med deras studenter och postdoktorander, liksom med algoritmgruppen vid Basic Algorithms Research Copenhagen (BARC) center.

Särskild ämnesbeskrivning

Beräkningskomplexitet handlar om att förstå vad som gör ett problem svårt eller enkelt att lösa med hjälp av dator. Vi vill förstå vilka egenskaper hos ett beräkningsproblem som gör att varje algoritm som löser det måste förbruka stora mängder resurser (vilket kan vara körtid, minne, etcetera). Detta är matematiskt inriktad grundforskning, men forskningsresultat inom beräkningskomplexitet har påverkat många andra områden inom datavetenskap och andra vetenskapliga discipliner, och har gett upphov till några av de viktigaste olösta frågorna inom den moderna matematiken.

Arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna som postdoktor ingår främst att bedriva forskning.  Även undervisning kan ingå i arbetsuppgifterna, dock högst en femtedel av arbetstiden. Inom ramen för anställningen ges det möjlighet till tre veckors högskolepedagogisk utbildning. Syftet med anställningen är att utveckla sin självständighet som forskare samt skapa förutsättningar för vidare meritering.

Arbetsuppgifterna innefattar:

  • Forskning inom ämnesområdet.
  • Det kan finnas möjligheter till undervisning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. (valfritt)
  • Det kan finnas möjlighet till handledning av examensarbetare (valfritt) 

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom anställningens ämnesområde. Bevis om att behörighetskravet är uppfyllt ska ha inkommit senast vid tidpunkten då anställningsbeslut fattas. Främst kommer den sökande i fråga som avlagt examen högst tre år före sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare.

Övriga krav:

  • Goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
  • Solida bakgrundskunskaper inom och ett passionerat intresse för datavetenskap och matematik.
  • Problemlösningsförmåga och kreativitet är av avgörande betydelse.
  • Samarbetsförmåga.

Bedömningsgrunder

Detta är en meriteringsanställning främst inriktad på forskning. Anställningen är tänkt som ett inledande steg i karriären och bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras vetenskapliga meriter och potential som forskare. Särskild vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga inom ämnesområdet. 

Vid anställning av postdoktor ska följande utgöra grund för bedömning:

  • God förmåga att utveckla och genomföra forskning av god kvalitet.
  • Pedagogisk förmåga. 

Hänsyn kommer att tas till hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka forskningen inom avdelningen/institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitets webbplats om att Jobba hos oss. 

Övrigt 

Anställningen är tidsbegränsad till två år och avser heltid. Anställningen tidsbegränsas enligt kollektivavtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”. 

Så här söker du

Ansökan ska skrivas på engelska och ska omfatta följande dokument:

  • Curriculum vitae. 
  • Examensintyg och betygsutdrag (för kandidats/magisterstudier och doktorandstudier eller motsvarande).
  • Publikationslista inklusive länkar till DBLP och Google Scholar.
  • Kortfattad forskningsuttalande med en översikt över forskningen hittills och framtida forskningsmål och intressen, inklusive en kort beskrivning av 3 utvalda artiklar. 
  • Kopior av de ovanstående 3 utvalda artiklarna.
  • Namn och adress för tre referenspersoner som kan komma att kontaktas senare i rekryteringsprocessen.
     

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Hösten 2024 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/4048
Kontakt
  • Susanna Rezende, susanna.rezende@cs.lth.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-12-21
Sista ansökningsdag 2024-01-31

Tillbaka till lediga jobb