Medicinska fakulteten, Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Forskargruppen Adaptive Immunity leds av docent Bengt Johansson Lindbom och består för nuvarande av fem personer, såväl doktorander som disputerade forskare. Gruppens forskningsprojekt drivs i nära samarbete med ett danskt vaccinföretag alternativt som samarbeten inom ramen för ett EU-finansierat projekt som involverar forskargrupper i Sverige, Danmark och Spanien. Verksamheten är lokaliserad till Biomedicinskt centrum, våning D14, i Lund. Inom forskargruppen värnar vi om en arbetsplats som upplevs som utvecklande och stimulerande för alla medarbetare.

Projektbeskrivning

Forskargruppen bedriver forskning inom vaccinutveckling samt studier av B- och T-celler, med speciellt fokus på detektion och karaktärisering av B- och T-celler som svarar specifikt på ett visst vaccin eller en given infektion. Nuvarande projekt fokuserar på ett nytt vaccin mot Grupp B streptokocker -  under utveckling för gravida kvinnor med syftet att skydda nyfödda barn, samt infektioner orsakade av virus i de övre luftvägarna (influensa, SARS-CoV2 och RSV).

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Vid Lunds universitet ska en anställning som postdoktor ge möjlighet till vetenskaplig och pedagogisk meritering. I första hand ges utrymme för meritering inom forskning, men även till viss högskolepedagogisk utbildning. Undervisning kan även ingå i arbetsuppgifterna.

Som Postdoktor kommer du att vara involverad i ett internationellt forskningsprojekt vars syfte är att definiera skillnader mellan skyddande och patologiska immunreaktioner vid virusinfektioner i luftvägarna med fokus på SARS-CoV2, Influensa och RSV. Du kommer att ansvara för utveckling av födescytometriska analyser för att detektera virus-specifika B- och T-celler samt studera dessa celler bl.a. genom ”single cell sequencing” analys. Vidare kommer du att i samarbete med DTU, Lyngby, Danmark, att utveckla ”DNA-barcoded” MHC I och MHC II molekylära bibliotek samt att använda dessa bibliotek för att definiera immuno-dominanta T cellsepitoper för respektive virus. Studierna kommer uteslutande att fokusera på prover från människa; patientprover samt blodprov från friska vaccinerade individer.

Arbetsuppgifterna kommer kräva konferensdeltagande, tjänsteresor samt regelbundna besök hos samarbetspartner vid DTU i Lyngby, Danmark (periodvis flera dagar per vecka).

Kvalifikationer

Krav för anställningen är:

  • Doktorsexamen eller motsvarande utländsk examen inom immunologi med fokus på det adaptiva immunförsvaret (B och/eller T celler). Doktorsexamen ska vara avlagd senast vid tidpunkten då anställningsbeslut fattas
  • Erfarenhet från arbete med analys av humant blod (PBMC)
  • Avancerade kunskaper inom multi-parameter flödescytometrisk analys med gedigen erfarenhet från analys av motsvarande data i FlowJo
  • Erfarenhet från ”single cell sequencing analysis” (10X Genomics eller liknande) samt god inblick i nedströms dataanalys
  • Goda kunskaper i engelska i både tal och skrift
  • God förmåga att utveckla och genomföra forskning av god kvalitet.
  • pedagogisk förmåga

Meriterande för anställningen är:

  • främst kommer den sökande i fråga som avlagt examen högst tre år före sista ansökningsdag
  • Erfarenhet av analyser i R är meriterande
  • Erfarenhet av arbete med molekylära bibliotek samt MHC tetramerer är meriterande

Bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras vetenskapliga meriter och potential som forskare. Särskild vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga inom ämnesområdet.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension.

Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss Jobba hos oss

Om anställningen

Anställningen är en visstidsanställning på två år, 100% med startdatum den 01-Mars-2024 eller enligt överenskommelse. Anställningar vid Lunds universitet bedrivs i Sverige, du förväntas därför kunna utföra ditt arbete på plats i Lund.

Anställningen är tidsbegränsad till minst två år, max tre år enligt kollektivavtal  om tidsbegränsad anställning som postdoktor (Arbetsgivarverket). En anställning som postdoktor är tänkt som ett inledande steg i karriären och som en möjlighet att ytterligare fördjupa och bredda forskningskompetens.

Så här söker du

Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan ska även innehålla, examensbevis, CV eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.)

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-03-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/274
Kontakt
  • Bengt Johansson Lindbom, +46462220433
  • Maria Palmkron, HR-partner, 046-2224076
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-01-30
Sista ansökningsdag 2024-02-13

Tillbaka till lediga jobb