Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, Geologiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Doktorand i astronomi – beräkningsastronomi som ett redskap för att studera tidiga skeenden i Vintergatans bildande med hjälp av stjärnobservationer

Ämnesbeskrivning

En av de mest svårlösta frågorna inom modern astronomi har äntligen blivit möjlig att jobba med – ursprunget till den tjocka stjärndisken i Vintergatan. Närvaron av en tjock disk är viktig eftersom den berättar om galaxens dynamiska historia. De flesta diskgalaxer i det lokala universumet uppvisar liknande tjocka stjärndiskar. Flera olika mekanismer för att bilda dessa skivor  har föreslagits. Framstegen att skilja mellan de olika bildningsscenariorna har dröjt. För att nå framgång i undersökningarna måste vi använda oss av observationsdata för att testa modellerna. Detta är nu möjligt och i projektet kommer vi att dra nytta av astrometriska data från ESA:s Gaia-satellit i kombination med spektroskopiska data från banbrytande kartläggningar av stjärnor som SDSS-V, 4MOST och WEAVE för att förstå hur den tjocka disken bildas.

Doktoranden kommer att antas till ett forskarutbildningsprogram vid Naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet och placeras i den forskargrupp för astronomi vid Geologiska institutionen som leds av Prof. Sofia Feltzing.

Doktoranden kommer att ingå i ett eller flera av de vetenskapliga teamen SDSS-V, 4MOST och WEAVE. Dessutom kommer det att finnas möjlighet att ansluta till ett av analysteamen i något av dessa projekt.

Arbetsuppgifter

Doktoranden kommer att arbeta med flera aspekter av beräkningsastronomi men i synnerhet med utvecklingen av bestämmandet av exakta grundämnesförekomster och åldersbestämningar för mycket stora datamängder, till exempeldata från de kommande genommönstringarna av Vintergatan som kommer att göras med 4MOST (www.4most.eu). Dessutom är det viktigt att förstå och tillämpa urvalsfunktioner för de stora stjärnkartläggningarna när man tolkar data, och det kommer att kräva att doktoranden utvecklar en god statistisk förståelse av problemet.

Huvuduppgiften för doktoranden är att ägna sig åt sin forskarutbildning, vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden. 

Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, med innehåll som är relevant för forskarutbildningen eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Prefekten kan, om det finns särskilda skäl, medge undantag från kravet på grundläggande behörighet för en enskild sökande.

Övriga krav:

  • Vid start förväntas den sökande ha en universitetsexamen (M.Sc. eller motsvarande) i fysik, astronomi eller ett närbesläktat naturvetenskapligt område.
  • Examen ska innehålla minst 30 högskolepoäng i matematik och minst 7,5 högskolepoäng i programmering, eller motsvarande. Dessa meriter kan även ha erhållits genom annan likvärdig utbildning, som kommer att bedömas från fall till fall.
  • Dokumenterat mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.

Vi söker en kreativ person som trivs i en dynamisk forskargrupp. Projektet kräver ett nära samarbete med internationella forskare och förmåga att arbeta självständigt.

Bedömningsgrunder
Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Villkor
Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Denna anställning är idag placerad vid Geologiska institutionen. I samband med en planerad samorganisation kommer du från den 1 januari 2026, arbeta på den nybildade Miljö-och geovetenskapliga institutionen. Detta ger en unik möjlighet att vara del av en dynamisk förändringsprocess och bidra till utvecklingen av en ny, tvärvetenskaplig institution. 


Instruktioner för ansökan
Ansökan ska skrivas på engelska och innehålla ett personligt brev med motivering till varför du är intresserad av tjänsten och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen. Vi vill särskilt att du beskriver ett möjligt delprojekt som du skulle vilja genomföra som en del av din doktorsexamen. Ansökan måste även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrig dokumentation som du önskar åberopa  såsom kopior av betyg. Du bör ange namn och kontaktuppgifter för upp till tre personer som är villiga att ge dig en referens.


Välkommen med din ansökan!

 

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2025-03-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/3707
Kontakt
  • Sofia Feltzing, +46462227294, sofia.feltzing@geol.lu.se
  • Anders Scherstén, +46462223958, anders.schersten@geol.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2024-12-03
Sista ansökningsdag 2025-01-17
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb