Lunds universitet, Lunds universitet, Ekonomihögskolan

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet är en internationellt framstående handelshögskola som har s k trippel kvalitetsackreditering. Vi arbetar i en internationell miljö och har eftertraktade utbildningar på både grund- och mastersnivå. Ekonomihögskolan har ett nära samarbete med företag och myndigheter såväl nationellt som internationellt. Vi månar om en god, stimulerande arbetsmiljö och arbetar kontinuerligt med att utvecklas som en attraktiv arbetsgivare.

Ekonomisk-historiska institutionen är forskningsintensiv och sysselsätter ca 100 personer: forskare, lärare, teknisk/administrativ personal och doktorander. Institutionen har en omfattande forskarutbildning och samordnar tre internationella masterprogram. Institutionen har ett väl etablerat renommé för sin breda forskning med tonvikt på långsiktiga processer, och med ekonomisk teori och kvantitativa metoder som viktiga forskningsverktyg. Starka forskningsområden är ekonomisk tillväxt och strukturförändring, innovation, energi och hållbarhet, utvecklingsekonomi, ekonomisk demografi, finanshistoria samt utbildning och arbetsmarknad. Mer information finns på institutionens hemsida www.ekh.lu.se


Arbetsuppgifter 
Den som är anställd som doktorand ska främst ägna sig åt egen forskarutbildning som avses resultera i doktorsexamen. Arbetet innefattar såväl medverkan i forskningsprojekt som framgångsrikt deltagande i forskarutbildningskurser. I begränsad omfattning kan anställningen innehålla viss undervisning eller annan institutionstjänstgöring på ekonomisk-historiska institutionen. Omfattningen av denna tjänstgöring kan maximalt uppgå till 20 procent av full arbetstid. 

Doktorandtjänsten är kopplad till forskningsprojektet 'Birthing Inequity: Legacies of Colonial Maternal Health and Child Welfare Services in Africa'. Doktoranden ska arbeta i detta projekt tillsammans med övriga projektmedlemmar. 


Behörighet 
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har 

  • avlagt examen på avancerad nivå, eller 
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. 
    (Högskoleförordningen 7 kap, 39 §) 

Särskild behörighet för respektive ämnesutbildning på forskarnivå framgår av de allmänna studieplanerna, se www.lusem.lu.se/study/phd


Övriga krav 
Goda kunskaper i engelska, i tal och skrift, är ett krav. Visade kvantitativa färdigheter krävs, och goda färdigheter i databehandling och statistisk programmering (STATA/R) ses som meriterande.

Bedömningsgrund 
Tillsättning baseras främst på den sökandes förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen, se studieprogram för forskarutbildningen i ekonomisk historia. www.lusem.lu.se/study/phd 

Bedömningen av förmågan enligt första stycket sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. 

Följande aspekter beaktas: 

  • Kvalitet och innehåll i den sökandes tidigare arbete, till exempel masteruppsats.
  • Förmåga att aktivt deltaga i institutionens forskningsmiljö.
  • Förmåga till självständigt vetenskapligt arbete.
  • Erfarenhet och intresse av att använda ekonometriska metoder, GIS och AI-verktyg för datatranskribering.
  • Erfarenhet eller intresse av att arbeta med undersökningsdata, t.ex. DHS.
  • Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  • Relevant utbildningsbakgrund, exempelvis inom ekonomisk historia, demografi, ekonomi, geografi samt global- eller folkhälsa.

Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Vi är intresserade av sökande med ett starkt engagemang för att förstå drivkrafterna bakom långsiktig ekonomisk utveckling i Afrika, särskilt de med kvantitativa färdigheter, erfarenhet av undersökningsdata och ett starkt intresse för hälsofrågor.

Projekt 
Detta forskningsprojekt undersöker hur kolonialtidens investeringar i mödravård fortsätter att påverka hälsoutfall idag. Trots framsteg förblir mödra- och spädbarnsdödligheten hög i delar av Afrika, med betydande ojämlikheter i tillgång till hälso- och sjukvård och förtroende för vården. Genom att kombinera historiska dokument med samtida undersökningsdata spårar projektet utvecklingen av statligt tillhandahållna mödravårdstjänster inom olika kolonier. Det undersöker de långsiktiga effekterna av politiska beslut och investeringar på fertilitetstrender, befolkningsdynamik och hälsoskillnader. Doktoranden kommer bidra till att blottlägga historiska kopplingar och deras betydelse för samtida utmaningar inom mödra- och barnhälsa i regionen.

Villkor 
Tidsbegränsad anställning på fyra år vid heltidsstudier. 

Endast den som är antagen till forskarutbildning på forskarnivå får anställas som doktorand. 

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1993:100 (Högskoleförordningen 5 kap). 

Ansökningsförfarande 
Anställningen som doktorand söks online: www.lu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/att-soka-en-anstallning

Ansökan ska skrivas på engelska. 

Till ansökan ska bifogas:

 Personligt brev där den sökande kort beskriver sig själv och sitt forskningsintresse samt dess relevans för det aktuella projektet, maximum 3 sidor. Curriculum Vitae. Betyg och examensbevis. Uppsatser/examensarbeten på grundnivå och avancerad nivå. I förekommande fall dokumenterade språkkunskaper relevanta för utbildningen på forskarnivå. Övriga handlingar som den sökande önskar åberopa. 

Den sökande uppmanas att lämna namn på högst två lärare eller forskare som är villiga att lämna referenser och som institutionen kan kontakta, men rekommendationsbrev ska inte ingå i ansökan.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Vi ser jämställdhet och mångfald som en styrka och tillgång. Välkommen med din ansökan! Vi undanber oss alla kontakter från annonsförsäljare, rekryterings- och bemanningsföretag på grund av statliga upphandlingsregler. 

 

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2025-08-25
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2025/835
Kontakt
  • Jeanne Cilliers, projektledare, docent, jeanne.cilliers.7367@ekh.lu.se
  • Ellen Hillbom, Studierektor forskarutb, Professor, +46462227486, ellen.hillbom@ekh.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2025-04-01
Sista ansökningsdag 2025-05-15
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb