Medicinska fakulteten, Institutionen för kliniska vetenskaper Malmö

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen
Hälsoekonomi vid Lunds universitet rankas som den främsta forskningsmiljön inom sitt område i Skandinavien och 9:a i Europa. Forskargruppen för hälsoekonomi på medicinska fakulteten leds av professor Ulf Gerdtham och gruppen bedriver forskning inom främst fem områden: 1) Folkhälsoproblem; 2) Incitament och organisation inom hälso- och sjukvård; 3) Utformning av hälso- och sjukvårdssystem i termer av effektivitet och fördelning; 4) Ekonomiska utvärderingar av hälsointerventioner och program; 5) Socioekonomisk ojämlikhet i hälsa och välfärd. Forskargruppen bidrar till både teoretisk och empirisk forskning och använder enkät- och registerdata från regionala, nationella och internationella databaser, samt experiment. Mer information om forskningen finns här. Tjänsten är placerad i Lund.

Inom forskargruppen värnar vi om en god arbetsmiljö med respekt och omtanke i våra relationer med varandra, och strävar efter en arbetsplats som upplevs som utvecklande och stimulerande för alla medarbetare. Vi arbetar ständigt med att skapa förutsättningar för arbetsglädje, utveckling och delaktighet för alla medarbetare. Vi värnar både om den fysiska säkerheten och psykosociala arbetsmiljön.

Forskarutbildningsämne
Medicinsk vetenskap

Projektbeskrivning
Hälsoekonomisk utvärdering med födelningsfokus (Distributional Cost Effectiveness Analysis, DCEA) är en samlad bedömning av rättviseaspekter och maximering av social välfärd inom ramen för begränsade offentliga resurser. Ojämlikhet är en viktig fråga både i Sverige och internationellt  och att förstå preferenser och aversioner är ett steg mot att utforma bättre hälsopolitik i framtiden.

Ett vanligt mått på nytta är kvalitetsjusterade levnadsår (QALY), eftersom det är lätt att förstå och mäta. Att veta att individer är villiga att avstå från en del av sina hälsovinster för att stödja de mest utsatta i samhället är ett viktigt steg mot att införa en standardiserad DCEA-modell för användning i hälsoekonomiskt beslutsfattande.

Det finns dock kunskapsluckor kring hur modellen bör implementeras och hur beslutsfattare kan få stöd för att fatta informerade beslut. Tidigare forskning i Sverige har fokuserat på inkomstrelaterad hälsa, men har ännu inte beaktat andra hälsorelaterade egenskaper i en viktfunktion. Dessutom finns det få analyser av befintliga policys inom ramen för DCEA, vilket gör det särskilt viktigt att tillämpa ramverket för att visa de potentiella vinsterna med att införa ett DCEA-perspektiv i andra ekonomiska utvärderingar.

Arbetsuppgifter
Doktorandens huvudsakliga arbetsuppgifter är att bedriva egen forskarutbildning inom experiment kring ojämlikhetsaversion i Sverige och att genomföra hälsoekonomisk utvärdering med fördelningsfokus av preventiva folkhälsoinsatser. Arbetsuppgifterna består huvudsakligen av planering av experiment, ansökan om etikgodkännande och beställning av registerdata samt ekonometrisk analys av stora register-baserade datamaterial. Vidare består arbetsuppgifterna av genomförande av hälsoekonomisk utvärdering, projektplanering och vetenskaplig skrivande samt presentation av forskningresultat på seminarier samt nationella och internationella konferenser. 

Andra uppgifter inom forskargruppen kan tillkomma. Doktoranden kommer att arbeta i ett team tillsammans med forskare vid Hälsoekonomiska enheten vid Lunds universitet.

Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå.
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskilda krav för befattningen 

  • magisterexamen eller masterexamen inom nationalekonomi/hälsoekonomi (min 60hp)
  • sökande ska ha kunskaper motsvarande lägst 3-årig gymnasiekompetens i engelska.
  • goda kunskaper i ekonometri.
  • goda kunskaper i svenska och engelska, både i tal och skrift, är nödvändiga.
  • god förmåga att vara flexibel och arbeta självständigt. 
  • god samarbetsförmåga och förmåga att vara en produktiv del av ett team.

Meriterande för befattningen är

  • bakgrund eller kunskap om mätning och förklaring av ojämlikhet i hälsa och socioekonomisk relaterade hälsa.
  • dokumenterad erfarenhet av hälsoekonomisk utvärdering.
  • dokumenterad erfarenhet av vetenskapligt skrivande, inklusive författarskap av vetenskapliga publikationer.
  • dokumenterad erfarenhet av att genomföra registerstudier och hantering av stora datamängder.
  • goda kunskaper i Stata/R.
  • tidigare erfarenhet av att arbeta i multidisciplinära forskargrupper.

Bedömningsgrund och urval
I enlighet med högskoleförordningens bestämmelser ska urvalet främst baseras på en bedömning av de sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Vid antagning är det främst den sökandes meriter från den grundläggande utbildningen som normalt kan bedömas. Härvid ska bredd, djup och relevans liksom moment av självständigt arbete beaktas.

Villkor
Som doktorand vid Lunds universitet är du både antagen som student och anställd.

Anställningen är en visstidsanställning på sammanlagt fyra år, 100% med startdatum enligt överenskommelser. Huvudregeln är att anställningar vid Lunds universitet bedrivs i Sverige, du förväntas därför kunna utföra ditt arbete på plats i Lund. 

Ytterligare information angående bestämmelser gällande antagning och anställning som doktorand finns på fakultetens hemsida, se länk 

Vi erbjuder
Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss; Jobba hos oss

Så här söker du / instruktioner för ansökan
Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.) 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2025/1434
Kontakt
  • Ulf Gerdtham, rekryterande chef, +462224810, ulf.gerdtham@med.lu.se
  • Sarah Quist, HR-partner, +4640391055, sarah.quist@med.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2025-04-24
Sista ansökningsdag 2025-05-16
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb