Lunds universitet, Molekylärmedicin och genterapi

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Vi söker nu en driven doktorand som ska leda doktorandprojektet "Regulation and management of repeat laden genomes" och bidra till gruppens övriga forskningsprojekt. Detta projekt är inriktat på att fastställa hur salamandrar, som har gigantiska upprepningsfyllda genom, hanterar och potentiellt utnyttjar dessa element för att åstadkomma komplex vävnadsregenerering. Projektet kommer att omfatta epigenetisk reglering, funktionell genomik och immunsvar i regenerativ vävnad.

Labbet för regenerativ immunologi finns vid medicinska fakulteten och institutionen för laboratoriemedicin. Labbet är också knutet till Wallenberg Centre for Molecular Medicine och Lund Stem Cell Center. Labbet är placerat vid avdelningen för molekylärmedicin och genterapi, som är en internationell samarbetsmiljö med cirka 60 personer som fokuserar på olika ämnen inom biomedicin. Laboratoriet för regenerativ immunologi består för närvarande av tre postdoktorala stipendiater, två doktorander, två MS-studenter och en heltidsanställd djurtekniker. Det är beläget vid Biomedicinskt Centrum (BMC) i Lund. Labbet värdesätter vänlighet, ärlighet och öppenhet och strävar efter att skapa en inkluderande miljö. Mer information om labbet finns här: Leigh lab.

Vi erbjuder 

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss: Jobba hos oss.

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Utöver att följa studieplanen för doktorandutbildningen, samt att delta i relevanta kurser för utbildningen, ingår även följande arbetsuppgifter:

  • Utveckla och eventuellt leda ett forskningsprojekt 
  • Underlätta och hantera samarbeten med andra labb
  • Optimera våtlaboratorietekniker enligt vad som bestäms av avancerad bioinformatisk analys
  • Sprida resultat i form av manuskript, posters och muntliga presentationer
  • Resa till nationella och internationella konferenser för att presentera resultat
  • Bidra till att laboratoriet fungerar ur ett organisatoriskt och vetenskapligt perspektiv
  • Mentorera andra praktikanter (t.ex. MS- och BS-studenter eller liknande)

Doktoranden ska aktivt delta i seminarier och andra viktiga möten samt presentera projektet vid möten i enlighet med studieplanen. Arbete med djurmodeller ingår.

Doktoranden har vidare ansvar för att:

  • Söka interaktion med kollegor som kan diskutera och stödja resultaten.
  • Hitta och utnyttja möjligheter till karriärstöd.
  • Utveckla och optimera de sätt att kommunicera med handledare och kollegor som bäst främjar doktorandens lärande och utveckling.

Kvalifikationer 
Krav för anställningen är:

  • Utmärkt läs- och skrivförståelse på engelska
  • Erfarenhet av NGS eller tredje generationens sekvenseringsanalys
  • Goda kunskaper om de teoretiska och tekniska aspekterna av molekylärbiologi
  • En MS-examen i molekylärbiologi, cellbiologi, bioinformatik eller immunologi
  • Goda kunskaper om epigenetik
  • Expertis inom biologi och bioinformatisk analys av transposabla element

Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper. Vi söker någon som är nyfiken och ansvarstagande. Forskargruppen och miljön är internationell och därför krävs god kommunikations- och samarbetsförmåga. Dessutom krävs en stark organisationsförmåga och förmåga att prioritera.

Meriterande för anställningen är:

  • Tidigare erfarenhet av att studera salamandrar
  • Erfarenhet av generering och analys av CUT&RUN-data
  • Förmåga att leda projekt självständigt
  • Erfarenhet av att hantera samarbeten mellan laboratorier

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Bedömningsgrund

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning ska avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Villkor

Tidsbegränsad anställning fyra år enligt HF 5 kap 7§. Önskat startdatum är 2025-09-01 eller enligt överenskommelse. 

Så här söker du

Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2025-09-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2025/1647
Kontakt
  • Nicholas Leigh, nicholas.leigh@med.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2025-05-13
Sista ansökningsdag 2025-06-03
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb