Lunds universitet, Medicinska fakulteten, Inst för laboratoriemedicin

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Forskargruppen
Centrum för Translationell Genomik (CTG) är en prioriterad forskningsinfrastruktur vid Medicinska fakulteteten, Lunds universitet, som ingår i Clinical Genomics-plattformen inom SciLifeLab. Denna syftar bl.a. till att erbjuda translationella och kliniska forskare tillgång till toppmoderna analysmetoder inom genomik och singelcellsekvensering samt till att snabbt omsätta nya forskningsfynd till klinisk nytta i samarbete med hälso- och sjukvården. Inom CTG finns stor expertis inom den Nya Generationens Sekvenseringsteknologi (NGS), bioinformatik och en rad olika sjukdomsområden, och tekniskt befinner sig enheten i den absoluta framkanten med tillgång till mycket kraftfulla sekvenseringsinstrument (t.ex. Illumina NovaSeq 6000). För databearbetning används ett dedikerat beräkningskluster vid Lunds Universitet. Som en del i sitt nationella uppdrag ingår CTG och Clinical Genomics Lund i ett nationellt samarbete för precisionsmedicin; Genomic Medicine Sweden, där utveckling av nya metoder för morgondagens forskning och diagnostik samordnas med motsvarande enheter vid landets övriga universitetssjukhus. CTG har idag 12 anställda och har nyligen flyttat till ett nybildat forskningsinfrastrukturcentrum i BMC:s D-hus i Lund.

Vår enhet strävar efter att ha både en god fysisk och organisatorisk samt social arbetsmiljö. Det förebyggande arbetet är viktigt för oss och vi har nolltolerans mot diskriminering, kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier. 

Vi söker nu en driven, kunnig och serviceinriktad laboratoriemedarbetare som vill bidra till att stärka frontlinjeforskning baserad på avancerade genomiska analysmetoder. 

Arbetsuppgifter
Du kommer att ingå i ett team bestående av drygt 5 laboratoriemedarbetare, inom vilket du framför allt kommer att fokusera på genomikbaserade servicemetoder. Dessa kan utgå från DNA eller RNA från både human vävnad och från mikroorganismer och inkluderar WGS, RNA-sekvensering och riktade sekvenseringsmetoder (t.ex. exom- eller genpanelsekvensering). 

De huvudsakliga arbetsuppgifterna är:

 • projektplanering och praktiskt utförande - d.v.s. bibliotekspreparering och sekvensering - av förekommande metoder inom CTG:s genomik-serviceutbud, med sekvensering framförallt på Illumina-plattformen.
 • Göra projektspecifika kostnadsberäkningar för serviceprojekt baserat på etablerade mallar
 • Kundkontakt i samband med serviceprojekt
 • Delta i laborativt utvecklingsarbete av nya analysmetoder, t.ex. för analys av cell-fritt tumör-DNA (ctDNA)
 • Dokumentera och effektivisera arbetsflöden, t.ex. skriva protokoll för nya metoder och delta i förbättrings- och automatiseringsarbete avseende laborativa arbetsmoment inom förekommande metoder
 • Diverse administrativa göromål, t.ex. beställning av reagenser och laboratorietillbehör

Kvalifikationer
Följande kvalifikationer krävs för tjänsten:

 • Examen inom adekvat grundutbildning från universitet eller högskola, t.ex. kandidatexamen som biomedicinsk analytiker eller magisterexamen i molekylärbiologi, biomedicin eller motsvarande
 • Minst 2 års dokumenterad praktisk erfarenhet inom molekylärbiologiskt arbete (t.ex. extraktion av DNA/RNA, PCR-baserade metoder, Sangersekvensering och/eller NGS)
 • Mycket god förståelse för och/eller tidigare praktisk erfarenhet av preparation av NGS-bibliotek
 • Mycket god förståelse för och/eller tidigare praktisk erfarenhet av sekvensering av NGS-bibliotek på Illumina-plattformen
 • Utmärkt förmåga att snabbt sätta sig in i nya metoder och etablera nya protokoll
 • Utmärkt förmåga till muntlig och skriftlig kommunikation på engelska

Stor vikt läggs vid personlig lämplighet. Arbetsuppgifterna kräver att du är strukturerad och har en utmärkt förmåga att prioritera i arbetet. Arbetet sker mycket teambaserat – såväl internt som externt - och kräver därför mycket god kommunikations- och samarbetsförmåga. Dessutom behöver du ha förmågan att arbeta självständigt. Vi söker dig som har ett prestigelöst och serviceinriktat arbetssätt.

Meriterande för tjänsten är:

 • Doktorsexamen inom adekvat forskningsområde (t.ex. genomik eller genetik)
 • Minst 2 års praktisk erfarenhet av metoder baserade på NGS (bibliotekspreparation och/eller sekvensering)
 • Erfarenhet av arbete med vätskehanteringssystem för automatisering av laboratoriemetoder
 • Erfarenhet inom singelcell-sekvensering och/eller vävnadsbaserad analys
 • Utmärkt förmåga till muntlig och skriftlig kommunikation på svenska

Villkor
Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid med önskat startdatum den 1 april 2022 eller enligt överenskommelse. Provanställning om 6 månader kan komma att tillämpas. 

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du beskriver hur du uppfyller eftersökta kvalifikationer, ett CV samt examensbevis.

Anställningsform Tillsvidare med provanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-04-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/454
Kontakt
 • Markus Heidenblad, rekryterande chef, +4646-2220425,markus.heidenblad@lu.se
 • Adam Niekrasz, personalsamordnare, +4646-2220000
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-2229364
 • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2022-02-28
Sista ansökningsdag 2022-03-21

Tillbaka till lediga jobb