Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, Biologiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Mikroskopiplattformen för biovetenskaper (M-Bio), https://www.biology.lu.se/research/services-lab-tech-and-analysis/microscopy-platform, är en infrastrukturplattform vid naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet som är specialiserad på 2D- och 3D-analyser av biologiska prover på längdskalor från nm till cm. Vid plattformen finns instrumentering för och kompetens inom konfokalmikroskopi (CLSM), svepelektronmikroskopi (SEM), transmissionselektronmikroskopi (TEM), mikroröntgentomografi (mikro-CT) samt avbildningsmetoder baserade på infraröd (IR)- och Ramanspektroskopi. M-Bio är en gemensam infrastruktur och mötesplats för användare av dessa mikroskopitekniker främst från biologi, miljö- och geovetenskaper, men också från andra områden och enheter inom och utanför Lunds universitet. Vidare fungerar M-Bio som en instegsmiljö till MAX IV, och det AFM-IR instrument som ska installeras vid MAX IV kommer att vara en del av M-Bio plattformen.  


Arbetsuppgifter
Forskningsingenjören kommer att ha en viktig roll vid M-Bio och tillsammans med övrig personal vid plattformen ansvara för samtliga IR- och Raman-instrument. Arbetsuppgifterna omfattar underhåll av instrumenten, projektplanering, kontakt med användare och administration. Forskningsingenjören förväntas också vara aktiv i specifika forskningsprojekt.

I arbetsuppgifterna ingår:

Drift och underhåll av samtliga IR- och Raman-instrument, idag omfattande en FTIR vacuum-spektrometer, två FTIR-mikroskop, ett OPTIR-mikroskop, och ett Raman-mikroskop. Support till brukare omfattande träning, samt insamling och analys av data. I arbetsuppgifterna kan också ingå undervisning på t.ex. doktorandkurser. Att följa litteraturen inom IR- och Raman-området i syfte att utveckla nya experimentella metoder (vilket även omfattar metoder för dataanalys) vid M-Bio plattformen.

Kvalifikationer
En behörig kandidat ska ha följande kvalifikationer:

  • Doktorsexamen i kemi, experimentell fysik eller angränsande ämnesområde med relevans för anställningen.
  • Dokumenterad erfarenhet av teorier och koncept av relevans för spektroskopiska metoder.
  • Omfattande praktisk erfarenhet av spektroskopiska mätningar.
  • Utmärkta kommunikationsegenskaper både i skrift och tal
  • Mycket goda kunskaper i engelska, både i tal och skrift

Stor vikt kommer att läggas på personliga egenskaper. Särskilt viktig är förmågan att hantera och stödja brukare med olika bakgrund och erfarenheter, samt organisatoriska färdigheter.

Övriga meriter
Erfarenhet av att använda avancerad IR- och Raman-spektorskopi och avbildningsmetoder. Erfarenhet av att använda avancerade spektroskopiska analysmetoder, exempelvis multivariata metoder. Erfarenhet av metoder för molekylär modellering baserade på elektronstruktur och molekylär dynamik. Förmåga att leda och organisera en laboratoriemiljö på ett effektivet, strukturerat och ur arbetsmiljösynpunkt säkert sätt. 

Villkor
Detta är en tillsvidareanställning. Tillträde snarast möjligt, men senast 2024-09-01.

Kontaktperson: Professor Anders Tunlid (anders.tunlid@biol.lu.se) och professor Per Persson (per.persson@cec.lu.se).

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska skrivas på engelska och sammanställas i en pdf fil. Ansökan ska innehålla:

  1. CV inkluderande uppgifter om utbildning, tidigare och nuvarande anställningar, undervisningserfarenheter och andra uppdrag av relevans för anställningen.
  2. Fullständig publikationslista.
  3. Kort beskrivning av tidigare och pågående forskning och övriga aktiviteter av relevans för anställningen (max. tre sidor).
  4. Namn och kontaktinformation på minst tre referenspersoner.
  5. Kopia av examensbevis för doktorsexamen samt ev. andra intyg/betyg som du önskar åberopa.
Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/405
Kontakt
  • Per Persson, professor, per.persson@cec.lu.se
  • Anders Tunlid, professor, anders.tunlid@biol.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
Publicerat 2024-02-13
Sista ansökningsdag 2024-03-19

Tillbaka till lediga jobb