Lunds universitet, LTH, Inst för teknik och samhälle, LTH

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Avdelningen för Fastighetsvetenskap bedriver forskning och utbildning inom ämnena fastighetsrätt och fastighetsekonomi. På avdelningen arbetar totalt runt 20 personer fördelade på lektorer, adjunkter, postdoktorer, doktorander och administrativ personal. Avdelningen har sina kontor i E-huset på LTH:s campus i Lund och sin organisatoriska hemvist i Institutionen för Teknik och Samhälle. Avdelningen startar nu ett forskningsprojekt om alternativa finansieringsformer för infrastruktur, särskilt trafikinfrastruktur. För genomförandet av detta projekt behöver avdelningen nu rekrytera en forskare som under ett år ska medverka i arbetet på deltid. Arbetet kommer att bedrivas självständigt men också i nära samarbete med några av avdelningens fast anställda forskare.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension.

Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss Jobba hos oss

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Personen ska arbeta inom ett av avdelningens forskningsprojekt. Projektet ”Alternativ finansiering och organisering av transportinfrastrukturen inom nuvarande regelverk” handlar om att analysera förutsättningarna för Trafikverket att utnyttja alternativa finansieringsmetoder för investeringar i trafikinfrastruktur.

Trafikverket behöver löpande ha en god kännedom om utveckling av området alternativ och innovativ finansiering och organisering av transportinfrastrukturen för att effektivt kunna nå transportpolitikens mål. Diskussionen om alternativ finansiering av transportinfrastrukturen tar ofta sin utgångspunkt i lösningar som tillämpas i andra länder och/eller sektorer, men som i begränsad utsträckning kan tillämpas av Trafikverket. Samtidigt finns relativt omfattande outforskade möjligheter att i transportinfrastrukturen utnyttja det gällande regleringsmässiga utrymmet för alternativ finansiering och organisering. Här finns en kunskapsbrist som delvis har sin grund i att flera av frågeställningarna är mycket komplexa till sin natur.

Detta projekt syftar till att samla in och analysera aktuell forskning från Sverige och andra jämförbara länder till hur alternativ finansiering och organisering kan arrangeras på för att upprätthålla och utveckla Trafikverkets områdeskunskap. Projektet kommer även att samla in erfarenheter från aktörer som har arbetat konkret med alternativ finansiering och organisering av infrastruktur.

Personen vi söker ska självständigt och i samarbete med forskare på avdelningen för Fastighetsvetenskap genomföra de aktiviteter som krävs för projektets genomförande. Bland dessa kan nämnas:

  • Sammanfatta relevant teoretisk kontext och samla in aktuell forskning och utredningar under de senaste 10-15 åren från Sverige och andra relevanta länder
  • Genomföra djupintervjuer och strategiska samtal med aktörer som arbetat med alternativ finansiering och organisering i Sverige och i andra länder. Projektet kommer även att intervjua personer inom Trafikverket som har insikter och perspektiv på frågeställningen
  • Analysera problematik och möjligheter kopplade till finansiering av ny och befintlig infrastruktur.

Utöver arbetet med att ta fram ny kunskap och skriva rapporter ska personen och biträda som projektledare och företräda projektet och avdelningen för Fastighetsvetenskap gentemot Trafikverket, vilket bl.a. inbegriper muntliga och skriftliga föredragningar under projektets löptid och det är därför viktigt att personen har mycket goda kunskaper i både svenska och engelska, muntligt och skriftligt.

Kvalifikationer

Krav för anställningen är:

  • avlagd doktorsexamen i nationalekonomi
  • dokumenterade kunskaper om finansiering av infrastruktur
  • förmåga att arbeta självständigt och i samarbete med andra
  • erfarenhet av projektledning
  • mycket goda kunskaper i svenska i tal och skrift
  • mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift

Meriterande för anställningen är:

  • erfarenhet av utredningsarbete rörande finansiering av svensk infrastruktur

Hänsyn kommer att tas till hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka forskningen inom avdelningen samt bidra till dess framtida utveckling.

Övrigt

Anställningen är en visstidsanställning under ett år på 50 procent med startdatum den 1 maj 2023, eller enligt överenskommelse.

Så här söker du

Ansökan bör innehålla CV inkl publikationslista, personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina forskningsmeriter. Ansökan ska även innehålla kopia av doktorsexamen eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc)”.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Deltid
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/440
Kontakt
  • Ingemar Bengtsson, +46462227973
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-2229364
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-02-27
Sista ansökningsdag 2023-03-20

Tillbaka till lediga jobb