Lunds universitet, Ekonomihögskolan, Företagsekonomiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet är en internationellt framstående handelshögskola som har s k trippel kvalitetsackreditering. Vi arbetar i en internationell miljö och har eftertraktade utbildningar på både grund- och mastersnivå. Ekonomihögskolan har ett nära samarbete med företag och myndigheter såväl nationellt som internationellt. Vi månar om en god, stimulerande arbetsmiljö och arbetar kontinuerligt med att utvecklas som en attraktiv arbetsgivare.

Lunds universitet ledigförklarar härmed en anställning som professor i företagsekonomi med inriktning organisation med placering vid Företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan.

Arbetsuppgifter

Professorn förväntas stärka Företagsekonomiska institutionens forskningen inom organisation. Organisationsgruppen vid Företagsekonomiska institutionen är en dynamisk och stimulerande forskningsmiljö. Gruppen är i synnerhet känd för sitt arbete inom interpretiv och kritisk managementforskning med betydande inflytande på och synlighet i det internationella forskarsamhället. Gruppen har en utomordentligt stark historisk bakgrund när det gäller att tillämpa och utveckla kritiska perspektiv på ledning, organisation och arbete, liksom på bredare ekonomiska och samhällstrender. Forskningen kännetecknas av intressen för organisatoriska fenomen som ledarskap, identitet, varumärke, förändring, kreativitet, hantverk, tillit, nattarbete, siffror och kunskapsarbete. Forskningen inom gruppen återspeglas i utbildningen på alla nivåer men särskilt i magisterprogrammet "Managing People, Knowledge and Change" och forskarutbildningen. Forskarna inom organisationsgruppen har ett omfattande internationellt samarbetsnätverk. Dynamiken i forskningsmiljön återspeglas också i att gruppen regelbundet tar emot gästforskare på alla nivåer, från doktorander till professorer. Professorn förväntas även stärka forskningen mellan ämnesområden inom institutionen.

Professorn ska fungera som forskningsledare, driva forskningsprojekt, initiera och stödja ansökningar om extern finansiering, särskilt av sin egen forskningstid och av doktorandtjänster, utveckla seminarieverksamhet och locka nationella och internationella forskare till forskningsmiljön i organisation och till Företagsekonomiska institutionen.

Professorn förväntas bidra till organisationsgruppens undervisning på alla nivåer, från grundnivå till forskarutbildning. Professorn förväntas även bidra till utvecklingen av institutionens nätverk av forskningskontakter både nationellt och internationellt, handleda doktorander och vägleda forskare i början av karriären och engagera sig i det omgivande samhället, lokalt och i stort.

Fördelningen mellan arbetsuppgifter för professorer vid Företagsekonomiska institutionen är 50 % undervisning inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå och 50 % forskning samt utbildning och handledning av forskarstuderande. I detta inkluderas relaterad löpande administration och aktiv delaktighet i institutionens professorskollegium.

Ekonomihögskolan använder sig av akademiska meritportföljer för att dokumentera och presentera meriter. Det är viktigt att du som söker noggrant läser och följer anvisningarna under ”Ansökan” nedan.

Behörighet och kvalifikationer

Behörig att anställas som professor är den som har visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet. För anställning som professor krävs högskolepedagogisk utbildning om minst fem veckor eller att motsvarande kunskaper inhämtats på annat sätt.

Krav för anställningen är:

  • Doktorsexamen i organisation, management eller motsvarande forskningskompetens som är relevant för ämnesområdet och arbetsuppgifterna i anställningen.
  • Dokumenterad förmåga till samarbete, nätverkande och externt engagemang då institutionen lägger särskild vikt vid en positiv arbetsmiljö och då professorn förväntas delta aktivt i institutionens verksamhet.
  • Framgångsrik erfarenhet av att generera externa forskningsmedel.

Särskilt meriterande kvalifikationer är:

  • Dokumenterat god förmåga att initiera, samordna och leda externfinansierade forskningsprojekt som involverar nationella och internationella samarbeten.
  • Dokumenterad förmåga att etablera nationella och internationella kontakter med forskare och forskargrupper.
  • Dokumenterad forskningserfarenhet - utöver det i organisation - inom minst en annan underdisciplin inom företagsekonomi.

Kunskaper i svenska är meriterande. Sökande förväntas kunna undervisa på svenska inom två år från tillträdesdatum.

Professorn ska fungera som forskningsledare inom organisation och, tillsammans med övriga professorer, inom institutionen. Professorn förväntas förvalta organisationsgruppens befintliga forskning och utvidga den till nya områden, ansökningar om programfinansiering, utveckling av undervisningsprogram och mentorskap för mer juniora forskare.  För att lyckas med detta krävs en uttalad respekt för alla medarbetare vid institutionen, drivkraft och förmåga att entusiasmera och att dela med sig av kunskap.

Bedömningsgrunder

Som bedömningsgrunder vid anställning som professor ska graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning gälla. Vid bedömningen tillmäts undervisnings- och forskningskompetens samma vikt.

Mycket got nationell och internationell nivå som forskare:

  • En internationellt konkurrenskraftig publikationslista som visar på både bredd och djup.
  • Publikationer i högt rankade internationella tidskrifter (AJG 4, 4*, Norwegian list level 2).
  • Dokumenterad expertis i planering, initiering, ledning och utveckling av forskning.
  • Dokumenterad förmåga att erhålla forskningsanslag i konkurrens.
  • Dokumenterad erfarenhet av handledning av magister- och doktorandstudier.
  • Ett brett internationellt nätverk och aktivt deltagande i det nationella och internationella forskarsamhället, vilket till exempel återspeglas genom dokumenterad erfarenhet av uppdrag som expert, redaktör, expertgranskare (referee) eller projektledare, genom medlemskap i formella nätverk och genom olika förtroendeuppdrag.

Mycket god pedagogisk förmåga:

  • Dokumenterad förmåga att bedriva, utveckla och leda undervisning och annan utbildningsverksamhet på olika nivåer och med hjälp av olika undervisningsmetoder.
  • Erfarenhet av den utbildningsverksamhet som beskrivs ovan och en reflekterande inställning till den sökandes egen lärarroll.
  • Dokumenterad förmåga att handleda doktorander till doktorsexamen.

Dokumenterad erfarenhet av offentligt engagemang och annan utåtriktad verksamhet:

  • Dokumenterad erfarenhet av att leda, samordna och utveckla forskningsverksamhet och samarbete med andra.
  • Erfarenhet av samarbete med det omgivande samhället och av vetenskaplig kommunikation.

God förmåga att i övrigt leda och utveckla verksamhet.

För mer ingående information kring bedömningskriterier, vänligen läs "General requirements profile and assessment criteria for appointments as professor, visiting professor and adjunct professor at Lund University School of Economics and Management" på webbsidan https://ehl.lu.se/om-ekonomihogskolan/jobba-hos-oss/soka-jobb-som-larare.

Villkor

Tillsvidareanställning på heltid. 

Anställning som professor regleras i Högskoleförordningen, 4 kap., samt i Lunds universitets anställningsordning.

Ansökan

Anställningen söks online. Klicka på ”Sök jobbet”-knappen i annonsen.

Ansökan ska skrivas på engelska.

Ekonomihögskolan använder ett särskilt kvalifikationsportföljsystem för att dokumentera och presentera meriter. Vänligen skapa din ansökan i tre separata PDF-filer enligt “Instructions to applicants for employment as professor or senior lecturer at LUSEM” på webbsidan https://ehl.lu.se/om-ekonomihogskolan/jobba-hos-oss/soka-jobb-som-larare.

För att en rättvis bedömning ska kunna göras är det viktigt att den sökande följer de ansökningsinstruktioner som finns.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Om oss

Som lärare och forskare vid Företagsekonomiska institutionen är du med och skapar en ledande akademisk miljö för forskning och utbildning om företag och förvaltningars ekonomi. Institutionen har utvecklats under mer än femtio år och är idag en av landets största. Våra forskare, lärare och studenter utvecklar dagligen kunskap inom entreprenörskap, marknadsföring, organisation, redovisning, finansiering, strategi och forskningspolitik.

Arbetsplatsen är förlagd till våra kontor på Holger Crafoords Ekonomicentrum i Lund. Hit finns goda förbindelser med buss från Malmö och Lund C. Du promenerar från Lund C på 25 minuter.

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Friskvårdsersättning och betald friskvårdstimme är självklarheter.

Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss: Jobba hos oss.

Mer information om ansökning samt rekryteringsprocessen: Att söka en anställning

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-07-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/3674
Kontakt
  • Sanne Frandsen, biträdande prefekt, 046-2227857,sanne.frandsen@fek.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2022-12-01
Sista ansökningsdag 2023-01-15

Tillbaka till lediga jobb