Lunds universitet, Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Doktoranden ska arbeta inom projektet UPSCALE som är ett samarbetsprojekt mellan fem Nordiska/Baltiska institutioner. Projektet går ut på att länka biosignaturer för att skala upp egenskaper i grödor till satellitnivå. Tekniker för ”phenotyping” av olika växtegenskaper är grunden i projektet, inklusive att utveckla metodik för att skala upp dessa egenskaper från laboratorium till fält till satellitnivå. Bildbehandling och effektiva datoralgoritmer utnyttjas för att skapa kunskap och ge stöd till ett mer klimatanpassat jordbruk. Projektet kopplar till arbete inom SITES Spectral.

Arbetsuppgifter

Anställningen syftar till att genom en bred utbildning och projektarbete uppnå doktorsgrad. Det innefattar både individuellt arbete och samarbete under en handledargrupp. Doktoranden ska arbeta med en bred verktygslåda, från laboratorie- och fältmätning av växtegenskaper och spektrala förhållanden, till bildbehandling och datormodeller. Analys av fältmätningar, drönardata, satellitdata, meteorologiska data och information om markförhållanden och andra egenskaper är viktigt för utveckling av grödomodeller för bestämning av fenologi och skörd av olika jordbruksgrödor. Sammanställning, analys och dokumentation av forskningsarbetet är en viktig del av arbetsuppgifterna.

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Krav för anställningen är kandidatexamen i naturvetenskap och teknik samt masterexamen i geomatik/GIS/fjärranalys med inriktning mot terrestra system. Dessutom krävs:

  • - Goda kunskaper inom optisk fjärranalys av vegetation, inklusive tidsserieanalys.
  • - Erfarenhet av analys av satellitbilder.
  • - Erfarenhet av analys av data från drönarkamera, inklusive radiometrisk och geometrisk korrektion av dessa data.
  • - Erfarenhet av analys av spektrala data från markplacerade mätinstrument, t.ex. spektrometrar och radiometrar.
  • - Erfarenhet av analys av data från bildsystem för vegetationsstudier, t.ex. fenologiska kameror.
  • - Erfarenhet av att kombinera olika fjärranalysdata.
  • - Erfarenhet av arbete med digitala kartor i GIS.
  • - Goda kunskaper inom dataprogrammering i t.ex. Matlab eller Python.
  • - Skicklighet i engelska språket.

Meriterande för tjänsten är även:

  • - Erfarenhet av att hantera mätsystem för multi- eller hyperspektrala mätningar.
  • - Erfarenhet som drönarpilot.

Utvärderingen av kandidater kommer även att ta hänsyn till

  • - Förmåga till självständighet
  • - Förmåga till samarbete
  • - Förmåga till muntlig och skriftlig kommunikation, t.ex. att skriva vetenskaplig text på engelska

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80.Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet (eller ämnet nedslagskraterbildning) matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Utöver detta vill vi att det personliga brevet innehåller en sektion (ungefär en halv sida) som beskriver vilken forskningsinriktning du skulle önska fokusera på inom det större området nedslagskraterbildning. Den här korta texten vill vi ha för att kunna se hur dina vetenskapliga intressen ser ut och för att bedöma kreativitet. Den faktiska forskningen som projektet kommer att innefatta kan ha en helt annan inriktning. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande (om det finns vid ansökningstillfället), en kopia av masterexamensarbetet (eller motsvarande, eller en sammanfattning om arbetet inte är färdigt vid ansökningstillfället), samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg etc.). Var snäll och inkludera också kontaktinformation till en till tre referenser, rekommendationsbrev behövs inte i det här steget.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/10
Kontakt
  • Lars Eklundh, +46462229655
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-02-15
Sista ansökningsdag 2023-03-01

Tillbaka till lediga jobb