Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, Fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns cirka 45 000 studenter och mer än 8 000 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Arbetsuppgifter
Tjänsten är en del av Knut Alice Wallenberg-projektet "Entanglement and decoherence in ultrafast electron spectroscopy and microscop" https://kaw.wallenberg.org/en/research/shedding-new-light-quantum-phenomenon som bygger på ett samarbete mellan experimentella och teoretiska avdelningar vid Fysik Institutionen.

Syftet med arbetet är att undersöka joniseringen av små kvantsystem med hjälp av ett par attosekundspulser och avancerad spektroskopiteknik (elektron- och ionspektrometrar). Experimentet är analogt med Youngs dubbelspalt experiment, där varje attosekundspuls fungerar som en tidsmässig spalt. Ett huvudfokus för arbetet är att utveckla en teoretisk förståelse av Youngs dubbelspalt experiment inom kvantmekanik, och särskilt att behandla rollen för koherens och sammanflätning vid tolkningen av experimentella observationer.

Arbetet består av att kvantifiera den teoretiska graden av koherens som kan uppnås experimentellt genom att inkludera ljusets tidsmässiga egenskaper och slutligen den roll som elektronisk och kärndynamik kan spela. Dessutom kan experimentella faktorer, såsom experimentell upplösning eller detektion av partiklar i sammanträffande, beaktas för att identifiera gränser eller utveckla nya strategier för att utföra tankeexperiment

Krav

  • Utbildning: tilldelad en andra cykel kvalifikation inom fysik
  • Arbetslivserfarenhet i forskargrupper inom kvantfysik både i teori och experiment.
  • Mycket god muntlig och skriftlig kompetens i engelska.
  • Vilja att delta i teamarbete under längre experimentella perioder.

Övriga meriter:

  • Programmeringserfarenhet i minst ett av de tre språken (Python, Matlab, C/C++).
  • Erfarenhet av undervisning.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Hänsyn kommer att tas till driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka det administrativa arbetet inom avdelningen för synkotronljusfysik, samt bidra till dess framtida utveckling.

Villkor
Tidsbegränsad anställning, 6 månader, heltid.

Instruktioner för ansökan
Ansökan bör innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan bör även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast möjligt
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/2855
Kontakt
  • Mathieu Gisselbrecht, +46462228275
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
Publicerat 2023-09-27
Sista ansökningsdag 2023-10-12

Tillbaka till lediga jobb