Lunds universitet, Ekonomihögskolan

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet är som trippelackrediterad en av världens främsta handelshögskolor. Vi erbjuder högkvalitativ utbildning och ger bland annat fyra utbildningsprogram på grundnivå och 13 magister- och masterprogram. Ekonomihögskolan samverkar med företag och myndigheter i regionen och på fakultetens sex institutioner och fem forskningscentra bedrivs forskning i världsklass. Vi månar om en god, stimulerande arbetsmiljö och arbetar ständigt med att utveckla vår ställning som en attraktiv arbetsgivare.

Vi utlyser en tjänst som forskare inom ett forskningsprojekt om ”Afrikanska stater och den ekonomiska utvecklingen under 1900-talet: Förmågan att räkna och samla”. Detta är ett projekt inom utvecklingsforskning som finansieras av Vetenskapsrådet och är placerat vid ekonomiska-historiska institutionen vid Lunds universitet.

Forskningsprojektet leds av professor Morten Jerven; Thilo Albers och Marvin Suesse ingår i projektgruppen. Huvudsyftet är att färdigställa en databas om beskattning och folkräkning i afrikanska stater 1890–2015 samt att använda dessa data för analys av statsbildning, statskapacitet och statlig legitimitet under 1900-talet.

Arbetsuppgifter

Forskaren förväntas kunna arbeta med statistisk och historisk analys av befintliga databaser och medverka till att skapa nya databaser. Forskaren förväntas såväl delta i skrivandet av gemensamma papper som genomföra oberoende analyser som resulterar i egenförfattade artiklar.

Forskaren ska bedriva självständig forskning i ekonomisk historia. Hen måste samtidigt vara villig att interagera med studenterna och att aktivt delta i gemensamma aktiviteter vid ekonomisk-historiska institutionen. Anställningen innebär en begränsad mängd undervisning och/eller handledning av kandidat- och magisteruppsatser, max 20%.

Bedömningskriterier 

För att vara kvalificerad för anställning som forskare måste den sökande ha doktorsexamen i ekonomisk historia eller annan relevant disciplin (t.ex. nationalekonomi, sociologi, ekonomisk geografi,statistik, historia). Ansökningar kommer även att accepteras från personer som ännu inte har avslutat sin doktorsexamen, men detta villkor måste vara fullföljt vid tiden för anställning.

Grunderna för bedömning

Vetenskaplig kompetens är det främsta kravet på anställning. Kandidaten måste ha visat en hög grad av forskningsexpertis, vilket framgår av kvaliteten på doktorsavhandling och/eller publikationer. Kännedom om afrikansk ekonomisk historia och källsituationen i afrikanska länder vad gäller beskattning och folkräkning är en merit. Utvärderingen kommer att ta hänsyn till personliga kvaliteter, såsom akademiskt oberoende, samarbetsvilja och kommunikationsförmåga.

Ansökan ska skrivas på engelska och måste innehålla:

  1. Följebrev
  2. CurriculumVitae
  3. Publikationslista
  4. Intyg, referenser mm
Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-08-27
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2020/2228
Kontakt
  • Morten Jerven, adj professor, morten.jerven@ekh.lu.se
  • Mats Olsson, prefekt, +46 46 222 31 18, mats.olsson@ekh.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2020-06-18
Sista ansökningsdag 2020-07-03

Tillbaka till lediga jobb