Lunds universitet, kemiska institutionen (Nfak)

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ämnesbeskrivning
Biofysikalisk kemi involverar forskning som riktar sig mot molekylära frågeställningar i biologiska system. Experimentella och teoretiska metoder och angreppsätt har ofta sina ursprung i fysik. Forskning inom biofysikalisk kemi vid avdelningarna för Fysikalisk Kemi och Biokemi och Strukturbiologi (Kemiska Institutionen), inkluderar experimentella och teoretiska studier av mjuk och biologisk materia. Speciellt kan nämnas forskning rörande visa proteiners självassociation, samt co-aggregering och växelverkan med andra relevanta biomolekyler.

Det aktuella projektet fokuserar på en klass av så kallade chaperone-proteiner som genom molekylär växelverkan ökar lösligheten och därigenom förhindrar utfällning och amyloidbildning av andra proteiner (klienter). Vissa chaperone-proteiner kan också självassociera, och målet med projektet är både att förstå dessa chaperoners själv-association och att förstå chaperone-klient växelverkan och de molekylära mekanismer som verkar när amyloidbildning fördröjs eller förhindras. Specifika delmål innefattar bland annat bestämning av struktur och storleksfördelningar hos proteinaggregat, fördelningskoefficienter, jämviktstillstånd och fri energi-barriärer.

Doktoranden kommer att vara del av ett nätverk av doktorander och forskare vid avdelningarna för Fysikalisk Kemi (http://www.physchem.lu.se) samt Biokemi och Strukturbiologi (http://www.cmps.lu.se/biostruct/) vid Lunds Universitet. Doktoranden kommer att antas i biokemi.

Arbetsuppgifter

Projektet omfattar experimentella studier av chaperon proteiners självassociation samt chaperon-klient-interaktioner och samaggregering med amyloidbildande proteiner. Syftet är att karakterisera och förstå de relevanta protein-proteininteraktionerna, och ursprunget till klienters ökade löslighet, på molekylär nivå. Studierna kommer att involvera olika chaperoner och amyloidbildande proteiner. De experimentella studierna kommer vanligtvis att inkludera användningen av flera toppmoderna tekniker. Relevanta experimentella metoder som är tillgängliga inkluderar optisk och NMR-spektroskopi, kalorimetri, neutron-, röntgen- och ljusspridningstekniker, fluorescenskorrelationsspektroskopi, ytplasmonresonans och andra yttekniker, samt optisk och elektronmikroskopi. Doktoranden kommer att genomföra planering, metodutveckling, experimentellt arbete och dataanalys. Detaljerad inriktning på forskarstudierna, inklusive val av experimentella tekniker och tillvägagångssätt kommer att bestämmas tillsammans med handledarna.

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna ingår det även medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, med innehåll som är relevant för forskarutbildningen eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Övriga krav:

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
  • Goda kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och arbetsuppgifterna.
  • Förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.

Bedömningsgrunder
Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och arbetsuppgifterna.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Övriga meriter:

  • Dokumenterad erfarenhet av vetenskapliga experimentella studier av själv- och samassociationsprocesser i lipid-, peptid- och/eller proteinsystem är en stor fördel, liksom både praktisk erfarenhet och teoretisk kunskap om en eller flera av ovan nämnda experimentella metoder.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Villkor
Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/1052
Publicerat 2023-03-28
Sista ansökningsdag 2023-04-18

Tillbaka till lediga jobb