Lunds universitet, Medicinska fakulteten, Inst för laboratoriemedicin

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Om forskargruppen

Vid forskargruppen för Proteomisk Hematologi på avdelningen för Molekylär Hematologi arbetar vi med att förstå varför leukemi hos barn beter sig annorlunda från leukemi hos vuxna. Vår forskning fokuserar på proteinernas roll i blodcellsutveckling och leukemi. Forskningen är viktig för att hitta nya angreppspunkter anpassade för att bekämpa denna cancertyp specifikt hos barn och vuxna. Forskargruppen leds av Biträdande Universitetslektor Jenny Hansson och verksamheten är lokaliserad på Biomedicinskt centrum i Lund. Forskargruppen är integrerad i Lund Stem Cell Center, ett internationellt rankat forskningscenter inom de strategiska områdena stamcellbiologi och regenerativ medicin. Läs mer om vår forskning här.

Inom forskargruppen och avdelningen värnar vi om en utvecklande arbetsplats och vi arbetar ständigt för att skapa förutsättningar för arbetsglädje och delaktighet för alla medarbetare. Den stimulerande forskningsmiljön inom avdelningen och Lund Stem Cell Center bidrar dessutom till många samarbeten och nytänkande.

Vi söker här en forskningsingenjör med stark bakgrund inom masspektrometri-baserad proteomik för att ansluta till vår grupp och besvara komplexa biologiska frågor inom blodcellsutveckling, leukemi och stamcellsbiologi. Anställningen är en heltidsanställning tidsbegränsad till 2 år med föreslaget tillträdesdatum 1 februari 2022 eller enligt överenskommelse.

Arbetsuppgifter

Forskningsingenjören kommer designa experiment, preparera prover för masspektrometrisk analys samt applicera avancerade MS analyser på stamcellsforskning. Forskningsingenjören kommer ha frihet att prova många nya metoder och förväntas implementera och förbättra avancerade metoder inom framförallt cellulär proteomik. Projekt kommer inkludera forskningsfrågor som relaterar till forskargruppen (blodcellsutveckling och leukemi) samt även resten av Lund Stem Cell Center. Forskningsingenjören kommer att driva projekten som initieras inom forskargruppen, arbeta i tätt samarbete med de andra gruppmedlemmarna och kommunicera med och rapportera till samarbetspartners inom Lund Stem Cell Center. En stor del av arbetsuppgifterna kommer inkludera att sköta forskargruppens masspektrometer (Exploris 480 with FAIMSPro and Dionex Ultimate 3000 nLC) i koordination med forskargruppens medlemmar.

Forskningsingenjören förväntas också följa utvecklingen av masspektrometri-baserad proteomik genom frekvent närvaro på internationella konferenser och workshops. Andra vanliga arbetsuppgifter inom forskargruppen kan förekomma.

Kvalifikationer

För tjänsten krävs:

  • Mastersexamen med inriktning teknisk biologi, analytisk kemi, molekylärbiologi, biomedicin, cellbiologi, eller motsvarande
  • God förmåga att uttrycka sig på engelska i såväl tal som skrift
  • Ett gott sinne för ordning i ett forskningslaboratorium
  • Gedigen erfarenhet av masspektrometri-baserad proteomisk analys innefattande:
    - Praktisk erfarenhet av att preparera biologiska prover för masspektrometrisk analys
    - Goda teoretiska kunskaper om avancerad masspektrometri
    - Erfarenhet av toppmodern kvantitativ proteomisk analys
    - Grundläggande kunskaper inom bioinformatik, med stor vikt på analys av proteomikdata

Stort vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper. Arbetsuppgifterna kräver att du är ansvarstagande och strukturerad samt har en bra känsla för kvalitet och en vilja att lära dig nya saker. Tjänsten kräver att du har en god förmåga att arbeta självständigt och att du är initiativtagande, samtidigt som det är viktigt att du har en bra samarbetsförmåga eftersom gruppens medlemmar arbetar nära varandra.

Meriterande för anställningen är:

  • PhD med inriktning på proteomik
  • Praktisk erfarenhet av felsökning, underhåll och skötsel av kromatografisk och masspektrometrisk utrustning, speciellt Orbitrap MS
  • Erfarenhet av analys av posttranslationella modifieringar, speciellt fosforylering och cystein-oxidering
  • Erfarenhet av ’data independent acquisition’
  • Erfarenhet av topdown MS
  • Kunskap inom immunopeptidomik
  • Erfarenhet av programmering eller computational proteomics

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du beskriver hur du uppfyller eftersökta kvalifikationer, ett CV samt examensbevis.

Övrigt

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-02-01, eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2021/3795
Kontakt
  • Jenny Hansson, rekryterande chef, +46462220508
  • Personalsamordnare, 046-2221549
Publicerat 2021-11-26
Sista ansökningsdag 2022-01-09

Tillbaka till lediga jobb