Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, Fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Avdelningen för partikel- och kärnfysik vid Fysiska institutionen är hemvist för en världskänd teorigrupp inom fenomenologi. Gruppen arbetar med olika aspekter av kvantkromodynamik och fenomenologi vid kolliderare, med tonvikt på utveckling och tillämpningar av händelsegeneratorer, hadron- och flavourfysik, främst med hjälp av kiral störningsteori, och med fenomenologi för fysik bortom standardmodellen, särskilt Higgsfysik och förenade gaugeteorier.

Arbetsbeskrivning
Lektorsanställningen kommer framför allt att innefatta undervisning (minst 25%) och forskning (minst 40%). Även en del administrativa uppgifter kommer att åläggas universitetslektorn. På längre sikt förväntas denne också åta sig ledningsuppdrag. De viktigaste arbetsuppgifterna för anställningens innehavare kommer att vara:

  • Bidra till forskning som inriktar sig mot simulering av partikelkollisioner.
  • Bedriva ett aktivt forskningsprogram med inriktning mot teoretiska beräkningar av kollisionssannolikheter för multipartikelsluttillstånd, med särskilt fokus på hanteringen av spinn och färgstrukturer.
  • Vidareutveckla egna forskningsintressen, gärna med kopplingar till andra inriktningar.
  •  Handleda doktorander inom teoretisk partikelfysik.
  • Handleda examensarbeten på kandidat- och masternivå.
  • Undervisa fysikstudenter i grundutbildningen och på avancerad nivå, särskilt kurser inom teoretisk fysik. 
  • Samarbete med samhället i stort, t ex genom utåtriktad verksamhet. 

Vi förväntar oss att den nya läraren tar på sig en ledande roll inom grundutbildningen. Arbetsuppgifternas innehåll, liksom fördelningen mellan forskning och undervisning kan komma att förändras över tiden. Den anställde förväntas kunna bygga upp aktiv forskning inom ämnesområdet och angränsande ämnesområden, vilket också innebär ett aktivt arbete med att söka extern finansiering och med att utveckla samarbete med såväl enheter inom universitetet som med andra statliga myndigheter och organisationer som arbetar med liknande frågeställningar.

Behörighet
Behörig att anställas som universitetslektor är den som har visat pedagogisk skicklighet och har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens eller någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen (enligt högskoleförordningen 4 kap 4§). 

Särskild behörighet för denna anställning är att den sökande ska ha avlagt doktorsexamen i teoretisk fysik med inriktning teoretisk partikelfysik eller motsvarande ämne, internationell postdoktorerfarenhet, samt docentkompetens eller motsvarande i ämnet teoretisk fysik. 

För anställningen krävs högskolepedagogisk utbildning om minst fem veckor eller att motsvarande kunskaper inhämtats på annat sätt. I särskilda fall kan undantag göras från detta krav.

För lärare vid Lunds universitet gäller som allmänt behörighetskrav att vara lämplig för och ha den förmåga i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Bedömningsgrunder
Sökande kommer framför allt att bedömas med avseende på dokumenterad pedagogisk och vetenskaplig skicklighet och relevans för utlysningen. Sökande ska presentera sin nuvarande forskning samt en forskningsplan för de närmsta åren. 

Vid bedömningen är det ett krav att den sökande:

  • Har omfattande erfarenhet av undervisning på universitetsnivå gällande grundläggande, avancerad och forskarutbildningsnivå.
  • Har visat god pedagogisk förmåga, samt har erfarenhet av kursutveckling.
  • Har stor erfarenhet av handledning och koordinering av examensarbeten på kandidat- och masternivå.
  • Har erfarenhet av, och visat god förmåga att handleda doktorander och postdoktorer.
  • Har dokumenterad skicklighet i att självständigt initiera och leda forskningsprojekt inom teoretisk partikelfysik.
  • Har dokumenterad erfarenhet av att utveckla metoder för att effektivt behandla både färg- och spinnstrukturer i automatiserade beräkningar av perturbativa spridningsamplituder för händelsegeneratorprogram.
  • Har visat god förmåga att bidra till internationella forskningssamarbeten.
  • Har mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift och med god kommunikativ förmåga.

Vid bedömningen är det meriterande att den sökande:

  • Har erfarenhet av ledningsuppdrag inom grundutbildning.
  • Har demonstrerat förmåga att söka och erhålla extern finansiering inom områden som är relevanta för anställningen.
  • Har visat samarbetsförmåga med forskande och undervisande personal.
  • Har erfarenhet av att kommunicera vetenskap och forskningens betydelse för samhället. 

Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av den vetenskapliga skickligheten.

Vid tillsättningen kommer hänsyn att tas till Lunds universitets anställningsordning.

Vi förväntar oss att en icke svenskspråkig befattningshavare inom tre år förvärvar tillräckliga kunskaper i svenska för att kunna undervisa och kommunicera med universitetets olika organ på detta språk.

Ansökans utformning och innehåll 
Vi rekommenderar att din ansökan skrivs på engelska, då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga. Ansökan redovisas enligt naturvetenskapliga fakultetens instruktioner för sökande till läraranställning. Ladda upp som PDF-filer i rekryteringssystemet.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Hösten 2024
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/1715
Kontakt
  • Leif Lönnblad, professor, 046-2227780,leif.lonnblad@fysik.lu.se
  • Helen Johansson, rekryteringskoordinator, 046-2223609,helen.johansson@science.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-07-22
Sista ansökningsdag 2024-08-19

Tillbaka till lediga jobb