Denna annons är inte tillgänglig!
Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.
Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.
Centrum för hållbarhetsstudier (The Centre for Sustainability Studies, LUCSUS) är ett institut för forskning och utbildning om hållbarhetsproblem från ett kritiskt perspektiv och med lösningsorienterade förhållningssätt. Våra forskningsprojekt är inriktade på hållbarhetsproblem som t ex klimatförändringar, vattenkonflikter, tillgång på livsmedel, förändringar av markanvändning och urbanisering, ofta med internationella samarbetspartner. LUCSUS strävar efter att utlösa förändringar, såväl lokalt som globalt, som leder till ett hållbart samhälle och en hållbar framtid. Utbildningen vid LUCSUS består av ett masterprogram (LUMES) och en forskarskola.
Forskarutbildningen i hållbarhetsvetenskap
Forskarutbildningen i hållbarhetsvetenskap uppgår till 240 högskolepoäng (motsvarande fyra års heltidsstudier) och avslutas med en offentlig disputation. Den som antas till utbildningen kommer att erhålla lön från universitetet under 4 år varunder doktoranden främst ska ägna sig åt sin utbildning. Anställningen som doktorand kan även inbegripa institutionstjänstgöring, framför allt undervisning, med en omfattning av maximalt 20% av en heltidstjänst. Doktorandens anställning kommer då att förlängas med ett motsvarande antal timmar. Doktoranden kommer att ha tillgång till en arbetsplats på LUCSUS. Villkoren för anställning som doktorand anges i Högskoleförordningen (HF) 5 kap. 1–7 §§.
Forskarprojektet
Den framgångsrika kandidaten kommer att arbeta inom LUCSUS nya, 4-åriga forskningsprojekt om Marine Coastal Ecosystems Biodiversity and Services in a Changing World. Detta är ett internationellt projekt som leds av Portsmouth University med LUCSUS som partner. Projektet berör ekosystemens komplexitet vid gränsen mellan land, framtida klimat-och socioekonomiska scenarier som med hinder för att identifiera hållbara styrningslösningar. Anpassning till klimatförändringar kan innebära både att bygga anpassningsförmåga, vilket därigenom ökar förmågan hos individer, grupper eller organisationer att anpassa sig till förändringar och genomföra anpassningsbeslut och transformera kapacitet.
Det kan också involvera människors motstånd till förändring till alternativa och naturbaserade lösningar. Anpassning är kontinuerliga handlingar, beslut och attityder som informerar beslut om alla livets aspekter och som återspeglar befintliga sociala normer och processer. Doktorandprojektet kommer att bidra till utveckling av multidimensioner av motståndskraft och makt utspelar sig över marin och kust ekosystemstyrning. Projektet fokuserar på olika kustsamhällen i tre regioner (västra Medelhavet, Nordsjön och Karibien), som har utsatts för specifika extrema klimathändelser, för att identifiera effekter (t.ex. genom olikheter i sårbarhet) och framtida kommande effekter kopplade till klimatförändringar (t.ex. kusterosion, ökning av havets yttemperatur, försurning som påverkar MCE-ekosystem och i sin tur tjänsterna för människors välbefinnande). Projektet kommer också att kritiskt undersöka nya innovationer och nuvarande förståelser av naturbaserade lösningar. Projektet bygger på en stark kritisk samhällsvetenskaplig tradition men är tvärvetenskaplig i omfattning. Doktoranden kommer att arbeta med marina ekologer, klimatforskare, samhällsvetare, humaniora och kommunikationsspecialister samt lokala aktörer och beslutsfattare.
Grundläggande behörighet
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs enligt HF 7 kap. 35 § att den sökande har grundläggande behörighet och den särskilda behörighet som högskolan kan ha föreskrivit, och bedöms ha sådan förmåga i övrigt som behövs för att tillgodogöra sig utbildningen (Förordning 2010: 1064).
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har;
nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
Särskild behörighet
De huvudsakliga forskningsuppgifterna inom anställningen kommer att vara nära kopplade till målen för det övergripande projektet (given ovan). Den anställde kommer att utföra självständig och tvärvetenskaplig forskning om sociala aspekter inom marine, biodiversitet och klimatförvaltning. Det kan innefatta intervjuer, kartläggning, diskursanalys och scenario arbete. Inom ramarna för det övergripande projektet kommer det att finnas utrymme för att utforma egna intresseinriktningar och prioriteringar. Ideala förutsättningar för tjänsten har den som innehar:
Bedömningsgrunder
Endast sökande som är behöriga för studier på forskarnivå kan anställas som doktorander. Det huvudsakliga kriteriet är den sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. De sökande kommer att rangordnas i enlighet med en övergripande bedömning av kvaliteten i deras projektförslag, följebrev (vari ingår en beskrivning av motiven för att söka och den särskilda behörigheten), inlämnade självständiga arbeten, betyg från tidigare studier, personliga lämplighet samt intresse av och förmåga att bidra till projektets övergripande mål. En forskarutbildning i hållbarhetsvetenskap är krävande så den sökande måste ha en stark motivation och en förmåga att arbeta självständigt inom strikta tidsramar. Vidare krävs god samarbets- och kommunikationsförmåga samt muntlig och skriftlig språkfärdighet på engelska. Svensk språkfärdighet är en merit men inte ett krav.
Ansökan
Ansökan inlämnas elektroniskt genom Lunds universitets e-rekryteringsportal. I ansökan måste ingå:
30 hp eller masteruppsats på 15 hp och kandidatuppsats på 15 hp)
De högst rangordnade sökande kommer att intervjuas under antagningsprocessens avslutande fas.
Anställningsform | Tidsbegränsad anställning |
---|---|
Löneform | Månadslön |
Antal lediga befattningar | 1 |
Sysselsättningsgrad | 100 |
Ort | Lund |
Län | Skåne län |
Land | Sverige |
Referensnummer | PA2020/2520 |
Kontakt |
|
Publicerat | 2020-07-09 |
Sista ansökningsdag | 2020-09-21 |