Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Den utlysta anställningen är förlagd till Institutionen för Naturgeografi och Ekosystemvetenskap (INES). INES bedriver bred forskning och undervisning inom miljö- och klimatområdet, inte minst avseende hur klimat- och miljöförändringar påverkar funktion och sammansättning av jordens ekosystem. INES kombinerar datainsamling i fält och från fjärranalyssystem med empiriska studier, analys av geospatiala data, teoretiska studier och modellering för att förstå processer och interaktioner mellan olika delar av jordsystemet och hur människan påverkar detta. 

Denna anställning är idag placerad vid institutionen för Naturgeografi och Ekosystemvetenskap. I samband med en planerad samorganisation kommer du från den 1 januari 2026, arbeta på den nybildade Miljö-och geovetenskapliga institutionen. Detta ger en unik möjlighet att vara del av en dynamisk förändringsprocess och bidra till utvecklingen av en ny, tvärvetenskaplig institution. 

Vi söker en universitetsadjunkt i naturgeografi och ekosystemvetenskap med inriktning mot geografisk informationsvetenskap (GIS). Inom institutionen är geografisk informationsvetenskap idag mycket brett och inriktat mot tillämpningar av geospatiala metoder inom flera ämnesområden, förutom naturvetenskap även samhällsvetenskap, teknik och medicin. INES har ett stort utbud av kurser inom GIS-området, bl.a. två masterprogram helt inriktade mot GIS och fjärranalys. Studentunderlaget är i hög grad internationellt och institutionen driver två masterprogram i internationellt samarbete. Mer information finns på vår hemsida.

Arbetsbeskrivning
Arbetsuppgifterna består till stor del av undervisning på campus och på distans. Undervisningen är främst förlagd till grundkurser och i viss mån avancerade kurser i geografisk informationsvetenskap (GIS) samt inom institutionens övriga kursutbud, både gentemot teknisk fakultet och naturvetenskaplig fakultet. Arbetet innefattar undervisning på grundläggande teknisk utbildning i GIS men innefattar också tillämpningar mot ämnesområden som samhällsbyggnad, geovetenskap och ekologi. Att adjunkten håller sig ajour med utvecklingen inom fältet är viktigt, och arbetet innefattar därför egen kompetensutveckling, men kan också innehålla en viss mängd egen forskning. 

En del av anställningen är administrativ med uppgifter som kretsar kring institutionens grundutbildningar. 

Uppskattad omfattning av arbetsuppgifter: undervisning och studieadministration upp till 85% samt forskning och kompetensutveckling 15%. Fördelningen beror på den sökandes lämplighet och kan komma att ändras över tid. Adjunkten förväntas inte bygga upp egen forskning i någon högre grad men kan delta i och ska hålla sig ajour med institutionens forskning samt upprätthålla relevant kompetens. Vi ser en möjlighet för personen att arbeta med utåtriktad information inom existerande projekt. Undervisningen kommer att ske främst på grundläggande men i viss mån även avancerad nivå, och däri ingår handledning av kandidatarbeten. Om kandidaten har disputerat kan det ingå handledning på master- och doktorandnivå.

Vi förväntar oss att den anställde har en utåtriktad roll gentemot studenter och allmänhet, och därmed kan verka som stöd för vår informatör. Vidare ska den anställde samverka gentemot svenska och internationella partners gällande undervisning (t.ex. delta i lärarnätverk, kontakt med svenska arbetsgivare, bevaka utredningar, m.m.). 

Behörighet
Behörig att anställas som universitetsadjunkt är den som har:

  • Masterexamen i naturgeografi med stort inslag av GIS, eller annan examen med motsvarande kompetenser.
  • Visat pedagogisk skicklighet. 

För anställningen krävs högskolepedagogisk utbildning om minst fem veckor eller att motsvarande kunskaper inhämtats på annat sätt. I särskilda fall kan undantag göras från detta krav. Sökande som saknar högskolepedagogisk utbildning ska genomgå sådan inom två år från det att anställningen påbörjats.

För lärare vid Lunds universitet gäller som allmänt behörighetskrav att vara lämplig för och ha den förmåga i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Bedömningsgrunder
Krav för anställningen är:

  • Goda kunskaper i allmän naturgeografi och ekosystemvetenskap, såväl ämnets bredd som dess djup.
  • Mycket goda kunskaper inom geografisk informationsvetenskap. Behärskande av grundläggande GIS-program och tekniker inom området.
  • Erfarenhet av att bedriva GIS-undervisning, erfarenhet av undervisning på grundläggande och avancerad nivå, såväl på campus som på distans. 
  • Erfarenhet av handledning av studenter. 
  • Mycket god pedagogisk förmåga.
  • Mycket goda kunskaper i svenska och engelska, i tal och skrift.
  • Erfarenhet av arbetsledning och projektledning.
  • Erfarenhet av kursutveckling, kursadministration, programadministration och planering.

Meriterande för anställningen

  • Erfarenhet att kunna verka för en god arbetsmiljö och erfarenhet att arbeta i arbetslag.
  • Erfarenhet av koordinering av internationella samarbeten på olika nivåer, förutom inom utbildning gärna även inom internationella organisationer som FN, EU eller liknande.
  • Erfarenhet från olika sorters forskningsaktiviteter, där bredd snarare än djup är viktigt.
  • Bred kompetens gällande miljöinriktade tillämpning av naturgeografi, GIS och fjärranalys. Erfarenhet av nationella och internationella strukturer för miljöpolicies och miljöinformation.
  • Goda kunskaper i språk utöver svenska och engelska.
  • Körkort för personbil.

Vi söker en person med mycket goda personliga egenskaper i form av noggrannhet, förmåga till samarbete, kreativitet, öppenhet och egen drivkraft. Eftersom utbildning är centralt för anställningen behöver personen ha undervisning och pedagogisk utveckling som främsta ambition, kunna visa ödmjukhet och respekt samt ha god kommunikativ förmåga. Anställningen kräver dessutom förmåga och erfarenhet av att driva olika processer samt intresse av att delta i och utforma utbildnings- och kommunikationsverksamhet.

Vid tillsättningen kommer hänsyn att tas till Lunds universitets anställningsordning. 

Vi erbjuder 
Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension.  
Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss.

Ansökans utformning och innehåll 
Vi rekommenderar att din ansökan skrivs på engelska, då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga. Ansökan redovisas enligt Naturvetenskapliga fakultetens instruktioner för sökande till läraranställning. Ladda upp som PDF-filer i rekryteringssystemet.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast möjligt
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/3671
Kontakt
  • Ulrik Mårtensson, studierektor, 046-2224026, ulrik.martensson@nateko.lu.se
  • Helen Johansson, rekryteringskoordinator, 046-2223609, helen.johansson@science.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2025-01-16
Sista ansökningsdag 2025-02-13
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb