Institutionen för teknik och samhälle

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Postdoktor i Trafik och väg, med inriktning på tillgänglighetsanalys

Lunds universitet, Institutionen för teknik och samhälle, avdelningen Trafik och väg bedriver forskning och högre utbildning inom transport- och trafikplanering. Fokus är på hållbara och attraktiva städer och storstadsregioner, vilket inbegriper säkerhet för oskyddade trafikanter, mobilitet bland personer med särskilda behov, samt utformning av hållbara transporter i form av gång, cykel och kollektivtrafik. För att stärka vår verksamhet erbjuder vi nu anställning som postdoktor med inriktning på tillgänglighetsanalys.

Ämne

Trafik och väg, med inriktning på tillgänglighetsanalys

Arbetsuppgifter

Denna postdoktor-anställningen innebär forskning kring definition, mätning och analys av tillgänglighet från flera olika perspektiv.

Ett forskningsperspektiv kommer att kräva konceptualisering, bedömning och analys av en (lägsta) basnivå för tillgänglighet till viktiga aktiviteter. Ett annat perspektiv kommer att omfatta undersökning av tillgänglighet till viktiga aktiviteter jämfört med faktiskt beteende, t.ex. via analys av resande- och resvanedata. Ett tredje perspektiv kommer att omfatta applikation av olika metoder för att bedöma mening och betydelse av förändringar i tillgänglighet när investeringar och förändringar görs i infrastrukturen för kollektivtrafik.

Forskningen omfattar både kvantitativ och kvalitativ analys, där traditionella analysmetoder kombineras med nyare, mera oprövade metoder av användares (och icke-användares) uppfattningar och erfarenheter. Arbetet som helhet kan också innehålla ett specifikt fokus på olika grupper i samhället, till exempel äldre eller personer som riskerar social exkludering.

I arbetsuppgifterna som postdoktor ingår främst att bedriva forskning inom det särskilda ämnesområdet. Undervisning och handledning ingår i arbetsuppgifterna, dock högst 20 % av arbetstiden, och sker på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Inom ramen för anställningen ska det ges möjlighet till tre veckors högskolepedagogisk utbildning.

Arbetsuppgifterna innefattar vidare:

  • Arbeta med att söka extern forskningsfinansiering.
  • Samverkan med forskare och samhällsaktörer främst inom två forskningscentra:
    • o K2 Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik, samt
    • o Centre of Ageing and Supportive Environments (CASE), ett forskningscentrum vid Lunds universitet
  • Aktivitetskoordinering och projektledning
  • Administration kopplat till arbetsuppgifterna ovan.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom anställningens ämnesområde och som avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare.

Övriga krav:

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
  • Goda kunskaper i svenska, i tal och skrift.
  • Vetenskaplig publicering av hög kvalitet.
  • Erfarenhet av internationellt forskningssamarbete.
  • Erfarenhet av undervisning och handledning av studenter.
  • God kännedom av både kvantitativa och kvalitativa metoder.
  • Erfarenhet av tillgänglighetsanalyser och analyser av resvanedata.
  • Erfarenhet av multidisciplinär samverkan.
  • Erfarenhet av samverkan med samhällsaktörer.

Bedömningsgrunder

Detta är en meriteringsanställning främst inriktad på forskning. Anställningen är tänkt som ett inledande steg i karriären och bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras vetenskapliga meriter och potential som forskare.

Särskild vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga inom ämnesområdet.

Vid anställning av postdoktor ska följande utgöra grund för bedömning:

  • God förmåga att utveckla och genomföra forskning av god kvalitet.
  • Pedagogisk förmåga.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Villkor

Anställningen är tidsbegränsad till max 2 år och avser heltid. Anställningen tidsbegränsas enligt avtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”, mellan arbetsmarknadens parter daterat 2008-09-04 (Arbetsgivarverket, OFR:s, Saco-S och SEKO).

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska skrivas på engelska. Redovisa dina meriter enligt LTHs akademiska meritportfölj, se länk nedan. Ladda upp som PDF-filer i rekryteringssystemet. Läs mer här: http://www.lth.se/jobb/sokalararanstallning/

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast / efter överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2019/3352
Kontakt
  • Anders Wretstrand, avdelningschef, +46462220482
  • Lars J. Nilsson, prefekt, 0462220000
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2019-11-11
Sista ansökningsdag 2019-11-25

Tillbaka till lediga jobb