Lunds universitet, Medicinska fakulteten, Inst för laboratoriemedicin

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Forskargruppen
Forskargruppens huvudfokus är att bättre förstå varför akuta leukemier uppstår och hur diagnostiken och behandlingen av dessa sjukdomar kan förbättras. Forskargrupp består av ett 10-tal medarbetare med expertkunskaper inom genomik, funktionella studier och bioinformatisk analys.
Under senare år har forskargruppen haft ett ökande fokus på storskaliga genetiska analyser av akuta leukemier där undersökningar görs med olika genomiska analysmetoder, inkluderande olika modaliteter av s.k. singelcellanalys. Arbete har också påbörjats att kombinera de genomiska analyserna med undersökningar av det globala proteinuttrycket, ett snabbt växande forskningsfält benämnt ”proteogenomics”. Inom detta projektet arbetar forskargruppen nära med professor Johan Malmström, Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund. För att kunna analysera de stora datamängderna och hitta mönster av biologisk och/eller kliniskt diagnostisk betydelse, krävs goda kunskaper i bioinformatik, maskininlärning och integrativ analys. Här  kan du läsa om vår forskargrupps spännande forskning.
Inom forskargruppen värnar vi om en arbetsplats som upplevs som utvecklande och stimulerande för alla medarbetare och flertalet av projekten bedrivs teambaserat där medarbetare med olika spetskompetenser deltar.
Vi söker nu en doktorand som kommer att arbeta med breda genomiska och proteomiska analyser av akuta leukemier i syfte att bättre förstå varför dessa sjukdomar uppstår och för att på sikt förbättra den kliniska diagnostiken och behandlingen av dessa sjukdomar.

Arbetsuppgifter
Förutom obligatoriska kursmoment kommer doktoranden att arbeta med att undersöka vissa former av akuta myeloisk leukemi med kombinerade genomiska och proteomiska analyser där även olika modaliteter av singelcellanalyser kommer att utföras för vissa fall. En stor del av arbetet kommer att bestå av bioinformatiska analyser, användande av maskininlärning för att identifiera mönster och utveckling av metoder för integrativ analys av erhållna data. Även andra förekommande arbetsuppgifter inom forskargruppen kan bli aktuella.

Kvalifikationer
För anställningen krävs:

  • En masterexamen i biomedicinsk eller medicinsk vetenskap.
  • Dokumenterad erfarenhet av laborativt arbete inom grundläggande cell- och molekylärbiologi.
  • Dokumenterad erfarenhet av bioinformatiska analyser av genomiska data, särskilt inom transkriptomik av akuta leukemier och cancer
  • Dokumenterad erfarenhet av arbete med R, Python och/eller Bash.

Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper. Arbetsuppgifterna kräver att du har förmågan att arbeta självständigt samt förmågan att samarbeta väl med andra i forskargruppen och forskare utanför ämnesområdet

Meriterande för anställningen är:

  • Masterexamen inom bioinformatik eller motsvarande
  • Mycket goda kunskaper inom bioinformatik
  • Mycket goda kunskaper om genetiska förändringar vid akuta leukemier
  • Goda kunskaper inom maskininlärning 

Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Bedömningsgrund
Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Villkor
Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. 
Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1–7 §§.

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du beskriver hur du uppfyller eftersökta kvalifikationer, ett CV samt examensbevis.

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2022-04-18 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/958
Kontakt
  • Thoas Fioretos, rekryterande chef, +46462224595,thoas.fioretos@med.lu.se
  • Adam Niekrasz, personalsamordnare, +4646-2220000
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-2229364
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2022-03-22
Sista ansökningsdag 2022-04-12

Tillbaka till lediga jobb