Lunds universitet, Lunds universitet, Samhällsvetenskapliga fakulteten

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Institutionen för tjänstevetenskap är en institution med många studenter och flertalet små och stora forskningsprojekt. Vi söker nu en universitetslektor som ska stötta vår undervisning och forskning inom tjänstevetenskap.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss Jobba hos oss.

Ämnesbeskrivning

Institutionen för tjänstevetenskap är en enhet för utbildning och forskning inom kundnära serviceorganisationer. Tjänstevetenskapen tar sin utgångspunkt i aktuella samhällsproblem där tjänstesektorn är i fokus. Den problematiserar, ifrågasätter, bidrar med nya perspektiv och visar på hållbara vägar framåt för tjänstesamhället.

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Institutionen för tjänstevetenskap är en dynamisk institution med ett stort antal studenter och ett brett spektrum av forskningsprojekt. För att ytterligare stärka vår undervisnings- och forskningsprofil söker vi nu en universitetslektor som ska bidra till vår undervisning och forskning med fokus på detaljhandel och konsumtion.

I arbetet ingår att:

  • inom på våra program i service management undervisa på olika nivåer, speciellt inom inriktningsspecifika kurser inom detaljhandel och konsumtion; även annan undervisning som exempelvis berör marknadsföring och metod ingår. Till undervisning räknas kursansvar, kursadministration, examination, uppsatshandledning osv,
  • utveckla institutionens tvärvetenskapliga forskning och bidra till forskargruppen i konsumtion, marknadsföring och detaljhandel,
  • stötta forskargruppen i arbetet med att aktivt söka extern forskningsfinansiering och bidra till publiceringar med internationell kvalitet.

Behörighetskrav

Behörig att anställas som universitetslektor är den som har avlagt doktorsexamen inom tjänstevetenskap eller för ämnet relevant område inom samhällsvetenskap, såsom exempelvis företagsekonomi, sociologi och kulturgeografi eller som har uppnått motsvarande vetenskaplig kompetens. Sökande ska ha visat på pedagogisk skicklighet samt genomgått fem veckors högskolepedagogisk utbildning eller på annat sätt inhämtat motsvarande kunskaper.

Övriga krav

Vi välkomnar ansökningar av hög kvalitet från kandidater med en tydlig samhällsvetenskaplig inriktning och vi ser gärna att den sökande har ett forskningsfokus som kompletterar och stärker institutionens befintliga profilområden inom undervisning och forskning.

Det krävs att den vetenskapliga kompetensen, den pedagogiska skickligheten och yrkesskickligheten är relevant för anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ingår i anställningen.

Undervisning på både svenska och engelska förekommer. Förmåga att kunna undervisa på engelska är ett krav.

Följande kvalifikationer är meriterande:

  • ett stort intresse för och erfarenhet av undervisning inom detaljhandel och konsumtion,
  • intresse för att bidra till undervisning vid institutionen för tjänstevetenskap och att arbeta med studenter,
  • god samarbetsförmåga och beredvillighet att arbeta tillsammans i lärarlag,
  • dokumenterad förmåga att arbeta både självständigt och som en del av en forskningsmiljö,
  • dokumenterad forskningserfarenhet inom detaljhandel och konsumtion,
  • tidigare erfarenhet av publicering i internationella tidskrifter,
  • erfarenhet av att söka och erhålla extern forskningsfinansiering samt
  • erfarenhet av att tala och skriva på ett skandinaviskt språk.

Bedömningsgrunder

Vid anställning som universitetslektor bedöms både vetenskaplig och pedagogisk skicklighet i lika mån.

Vid bedömning av pedagogisk skicklighet kommer särskild vikt läggas vid en väl dokumenterad pedagogisk praktik, som ger uttryck för en systematiskt reflekterad pedagogisk erfarenhet. Särskild vikt läggs vid skicklighet i undervisning och pedagogiskt utvecklingsarbete som lägger studenternas lärande i fokus. I bedömningen av den pedagogiska skickligheten ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även undervisningens omfattning samt variation, mångfald och utveckling av olika pedagogiska erfarenheter tillmäts betydelse.

Vid bedömning av vetenskaplig skicklighet kommer särskild vikt att läggas vid de senaste årens
forskningsmeriter och planerad forskning inom de områden som anges ovan samt förmåga att
självständigt planera, initiera och bedriva forskning. Dokumenterad erfarenhet av att medverka i
forskningsansökningar och kunna visa goda resultat av förmågan att erhålla extern forskningsfinansiering är meriterande. Vi värdesätter sökande med erfarenhet av publicering i internationella tidskrifter. I bedömningen av den vetenskapliga skickligheten ska i första hand vetenskaplig kvalitet beaktas. Även forskningens omfattning, främst med avseende på djup och bredd tillmäts betydelse.

Att kunna visa dokumenterad erfarenhet av att ha bidragit till undervisning och forskning från och utveckling av tvärvetenskapliga miljöer tillmäts betydelse.

Personer som sedan tidigare inte behärskar ett skandinaviskt språk förväntas, inom de två första anställningsåren, tillägna sig kunskaper i svenska på den nivå som krävs för att utföra vanligt förekommande arbetsuppgifter inom utbildning och administration. Möjlighet att ta del av språkundervisning inom Lunds universitet finns.

Ansökningsförfarande

Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan kan skrivas på svenska eller engelska och ska utformas enligt "Riktlinjer för akademisk meritportfölj" vid Samhällsvetenskapliga fakulteten. I publikationsförteckningen anges de maximalt 10 skrifter som den sökande åberopar i första hand.

Villkor

Anställningen är en tillsvidareanställning med tillträde den 1 januari 2026 eller enligt överenskommelse. Anställningens omfattning är 100 % av heltid.

I rekryteringsprocessen kommer vi att arbeta med intervjuer, provföreläsningar och samtal med
referenspersoner. Den sökande ska därför ange några referenspersoner som kan belysa och berätta om den sökandens yrkesskicklighet och personliga kvaliteter av betydelse för anställningen.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2026-01-01 eller enligt överenskommele
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Helsingborg
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2025/765
Kontakt
  • Malin Zillinger, +4642356611, malin.zillinger@ses.lu.se
  • Anna Borg, +46462224806, anna.borg@sam.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2025-04-28
Sista ansökningsdag 2025-06-13
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb