Lunds universitet, Medicinska fakulteten, Inst för laboratoriemedicin

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten. Här finns 40 000 studenter och 7 600 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Medicinska fakulteten är ett verksamhetsområde inom Lunds universitet, med ansvar för utbildning och forskning inom medicin, vård och hälsa. Utbildningen sker i nära samverkan med sjukvården och är väl förankrad i fakultetens starka forskningstradition. Fakultetens forskning spänner över ett brett fält inom experimentell grundforskning, patientnära klinisk forskning och hälsovetenskaplig forskning. Medicinska fakulteten, med drygt 1800 anställda och 2700 studenter i Lund, Malmö och Helsingborg, är en kunskapsintensiv mötesplats för studenter, lärare och forskare från hela världen.

Institutionen för laboratoriemedicin (ILM) är en av sex institutioner vid Medicinska fakulteten. Vi bedriver ledande forskning inom det laboratoriemedicinska fältet med fokus på hur sjukdomar uppkommer och hur vi kan förbättra patienters diagnostik och behandling. Några av våra starkaste områden med forskning i världsklass, handlar om cancer-, genetik- och blodforskning.

Forskargruppen

Du kommer att arbeta i en forskningsgrupp fokuserad på den röda blodkroppens biologi, särskilt blodgruppsgenetik och blodbildning. Gruppen är fysiskt placerad på Biomedicinskt center (BMC) i Lund vid Avd. för hematologi och transfusionsmedicin, en del av Institutionen för laboratoriemedicin. Gruppen leds av professor Martin L Olsson, en internationellt framstående och prisbelönt forskare inom blodgruppsområdet. Han är f.n. också vicedekan med ansvar för forskningens infrastruktur. Här kan du läsa mer om vår spännande forskning.

Inom forskargruppen värnar vi om en arbetsplats som upplevs som utvecklande och stimulerande för alla medarbetare.

Vi söker nu en postdoktor inom blodgruppsbiologi som kommer ingå i en spännande och växande forskargrupp verksam inom blodforskning. Forskargruppen består av ca. 15 personer som kommer bli dina närmsta kollegor. Anställningen är på heltid under två år enligt centralt avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor. Önskat tillträdesdatum är den 1 april eller enligt överenskommelse.

Arbetsuppgifter

Din roll blir framförallt att driva egna forskningsprojekt i samråd med forskargruppschefen och andra gruppmedlemmar eller samarbetspartners, samt hjälpa till med handledning i befintliga projekt. Aktuella projekt handlar framförallt om blodgruppsgenetik, -struktur och -funktion samt erytrocytbiologi. Då malariaparasiten använder blodgruppsmolekyler för att invadera röda blodkroppar kan infektionsmodeller bli aktuella.

Kvalifikationer
Med postdoktor avses en arbetstagare som avlagt doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, och som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter.

Vid anställning som postdoktor gäller följande bedömningsgrund:

 • God förmåga att utveckla och genomföra forskning av god kvalitet samt pedagogisk förmåga.

Vid anställning som postdoktor ska främst vetenskaplig förmåga beaktas. I övrigt görs bedömningen med utgångspunkt i följande krav för anställningen:

 • Doktorsexamen med avhandling fokuserad på röda blodkroppars biologi, malaria eller annat ämne mot forskning inom blod.
 • Dokumenterad erfarenhet av arbete med blodgruppsforskning, transfusionsmedicin eller närliggande fält.
 • Dokumenterad erfarenhet av blodgruppsbiologi och bildningen av röda blodkroppar.
 • Erfarenhet och kunskap kring att arbeta i cellodlingslaboratorium.
 • Kunskap kring att hantera en flödescytometer samt andra metoder för att utvärdera cellers tillväxt och karaktärisering.

Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper. Arbetsuppgifterna kräver att du har förmåga till självständigt arbete och att driva projekt samt har förmågan att samarbeta inom forskningsgruppen.

Meriterande för anställningen är:

 • Dokumenterad kunskap och erfarenhet av arbete med malariaparasiter.
 • Dokumenterad erfarenhet av ytterligare laboratoriemetoder, utöver ovan nämnda krav. 
 • Vana av digital bearbetning av data i olika analysprogram samt erfarenhet av statistikprogram, Office-paketet eller motsvarande.
 • Erfarenhet av att handleda studenter i laboratoriemiljö.

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du beskriver hur du uppfyller eftersökta kvalifikationer, ett CV samt examensbevis.

Övrigt

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-04-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2020/102
Kontakt
 • Martin L Olsson, rekryterande chef, 046-173207
 • Tilde Lindgren, personalsamordnare, 046-2220000
Publicerat 2020-01-13
Sista ansökningsdag 2020-01-27

Tillbaka till lediga jobb